Plán obnovy nie je podľa ministerstva zdravotníctva zameraný iba na štátne nemocnice

NETKY.SK • 20 Apríl 2021, 13:04 • 2 min
Plán obnovy nie je podľa ministerstva zdravotníctva zameraný iba na štátne nemocnice

BRATISLAVA - Plán obnovy nie je podľa tajomníčky Ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej, zameraný iba na štátne nemocnice.

slovakia

left justify in out

Počas okrúhleho stola Zdravotníckych novín na tému Kde skončia peniaze z plánu obnovy uviedla Štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková, že plán obnovy nie je zameraný iba na štátne nemocnice. Reagovala na vyjadrenia prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka, ktorý opakovane upozornil, že investícia v rámci plánu obnovy má skončiť len v niektorých vybraných zariadeniach, čo je podľa neho diskriminačné. Apeloval na to, že ide zo strany štátu o politické rozhodnutie. Rezort podľa neho rozdeľuje pacientov a z tých, ktorí žijú v regióne s „neštátnou“ nemocnicou, robí občanov druhej kategórie.


Štátna tajomníčka uviedla, že plán obnovy nie je limitovaný iba na štátne nemocnice. V reforme sa chce podľa nej ministerstvo zamerať na koncové zariadenia, no poukázala na to, že sa zmeny plánujú aj s ohľadom na „neštátne“ nemocnice. „Pretože modernizácia a financie sú tu aj mimo štátnych nemocníc, na nákup prístrojov presne v súlade s optimalizáciou siete,“ povedala Ježíková.

Marián Petko počas diskusie apeloval aj na to, že ministerstvo s Asociáciou nemocníc Slovenska o pláne obnovy vôbec nekomunikovalo. „Ešte nikdy sa nestalo, aby takáto vec mohla byť úspešná bez konzultácií s odbornou spoločnosťou,“ skonštatoval. Jeho slová potvrdila aj vedúca odboru zdravotníctva a sociálnej pomoci Trenčianskeho samosprávneho kraja Elena Štefíková. „Čo sa týka Trenčianskeho kraja, v uplynulom období prebiehala veľmi intenzívna komunikácia, avšak v súčasnosti k sieti zdravotníckych zariadení a optimalizácii siete diskusia neprebehla,“ uviedla.

K výhradám ku komunikácii sa pridal aj riaditeľ Asociácie zdravotných poisťovní Michal Štofko, ktorý uviedol, že zdravotné poisťovne sú do istej roviny zahrnuté do dialógu o pláne obnovy, nie však v takom rozsahu, ako to bolo napríklad pri stratifikácii. Aj keď rezort komunikoval o pláne s odbornými spoločnosťami, Poukázal na to, že diskusia musí paralelne prebiehať aj s ostatnými relevantnými subjektami. Potvrdil to aj analytik Martin Smatana, ktorý na jednej strane súhlasil s tým, že komunikácia s odbornými spoločnosťami je „základ“. Na samotné rozdelenie a sieť sú však už podľa neho partnermi na debatu Asociácia štátnych nemocníc SR a Asociácia nemocníc Slovenska spolu s VÚC.

„Sú dve rôzne veci, plán obnovy ako dokument a optimalizácie siete nemocníc, ktorá je jednou z podmienok na to, aby sme mohli čerpať investičné peniaze. Plán obnovy obsahuje vecne prísľub, že potrebujeme prehodnotiť koncovú sieť,“ reagovala na chýbajúcu komunikáciu zo strany ministerstva zdravotníctva jeho štátna tajomníčka. Dodala, že  rezort teraz čaká optimalizácia siete nemocníc, a do tejto debaty chce ministerstvo vstúpiť s kvalitnými dátami. „Debata o optimalizácii začína až teraz a nikto nebude obídený,“ uzavrela Ježíková.

 

Súvisiaci článok: Návrh plánu obnovy pre zdravotníctvo je podľa Asociácie nemocníc diskriminačný, spúšťa kampaň Pomôž svojej nemocnici



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona