REPORTÁŽ Bývalý olympionik Matej Brna si založil rodinnú firmu Fufufood, ktorá pomáha ľuďom s rôznymi diagnózami

NETKY.SK • 27 Október 2020, 10:55 • 2 min
REPORTÁŽ Bývalý olympionik Matej Brna si založil rodinnú firmu Fufufood, ktorá pomáha ľuďom s rôznymi diagnózami

BRATISLAVA – Bývalý olympijsky reprezentant v džudo Matej Brna bol nútený pre svoju diagnózu zavesiť profesionálny šport na klinec. V rozhovore sa dozviete čomu sa aktuálne venuje, aká bola jeho cesta na vrchol a čo odporúča ľuďom v čase pandémie.

slovakia

left justify in out

Bývalý olympionik Matej Brna sa už ako tínedžer venoval džudu naplno a investoval doň takmer všetok svoj čas. Jeho kariéru však poznačila choroba, pre ktorú však musel skončiť so športom na profesionálnej úrovni. Lekári mu totiž diagnostikovali diabetes, čo sa s takýmto náročným typom športu nedá skĺbiť. Ako sám uviedol, športom a zdravým životným štýlom však žije naďalej.

 

img

 

Vyvážená strava je základ

Okrem toho, že Brna pôsobí ako osobný tréner, rozbehol aj zaujímavé rodinné podnikanie. Otvoril si firmu s názvom Fufufood, kde sám pripravuje klientom stravu šitú doslova na mieru.

 

Ide o tzv. krabičkovú stravu určenú rovnako pre tých, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to kilo navyše, ale aj pre ľudí, ktorí podobne ako on, trpia cukrovkou či inými intoleranciami na určité druhy surovín.

 

 

Ako sám hovorí, dobrým predpokladom na to, aby boli ľudia zdraví a cítili sa fit je vyvážená a rozmanitá strava, k čomu neodmysliteľne patrí aj pravidelný pohyb.

 

img

 

„V mojom okolí bolo veľa ľudí, ktorí nevedeli ako sa stravovať a chodili za mnou pre rady. Jedna vec je však niekomu napísať jedálničiek a naozaj ho aj dodržiavať. Nie vždy však ide o redukciu váhy. Množstvo ľudí má problémy s intoleranciou. Buď majú diabetes ako aj, ale bo trpia intoleranciou na laktózu či lepok a nevedia, alebo sú príliš pohodlní na to, aby sa zaujímali a študovali čo a ako. Je pre nich jednoduchšie, keď im my dodáme to, čo potrebujú a to čo by mali jesť,“ vysvetlil Brna dôvody, prečo strávy viac času v kuchyni ako vo fitku. 

 

img

 

Bývalý olympionik zdôraznil, že zároveň nie je zástancom žiadnych radikálnych diét ani jedál z prášku. Tvrdí, že človek je všežravec, preto by mal jesť viac menej všetko

 

Kľúčom k úspechu je ale správne načasovanie jednotlivých jedál počas celého dňa, preto si zakladá na tom, aby sa ku každému jednému zákazníkovi pristupovalo individuálne s prihliadnutím na jeho zdravotný stav. 

 

Zázemie džudistov na Slovensku

Bývalý profesionálny džudista si tiež zaspomínal na svoje časy, kedy sa venoval športu na vrcholovej úrovni. Ako sám povedal, na toto obdobie spomína veľmi rád, na fungovanie Slovenského zväzu má však ťažké srdce. 

 

Odôvodnil to tým, že celú jeho športovú kariéru musel financovať jeho otec z vlastných zdrojov a to aj napriek tomu, že reprezentoval Slovensko na vrcholovej úrovni, čo si samozrejme vyžadovalo aj pravidelné cestovanie do zahraničia.

 

img

 

„Zázemie, ktoré nám zväz vytvoril, bolo smiešne,“ skonštatoval Brna. So skúseností, ktoré získal v Japonsku počas viacerých pobytov hovorí, že zázemie ponúknuté miestnym športovcom, sa dá len ťažko prirovnávať k slovenským pomerom.

 

„V Japonsku ak je športovec úspešný, má vytvorené kompletné zázemie, nehovoriac od vybavenia ako je kimono, lekárske zabezpečenie, vrátane operácií. Mne každú jednu operáciu hradil otec. V prípade, že sú chalani úspešní, dostávajú paušálny plat, vytvoria im priestor a psychickú pôdu na to, aby sa mohli športu naplno venovať. U nás bolo šesť profesionálnych miest, kde bolo prakticky nemožné sa dostať bez rodinkárstva alebo podobných vzťahov,“ priblížil Brna.

 

img

 

Bývalý džudista pritom zdôraznil, že tieto problémy sú badateľné vo všetkých odvetviach slovenského športu. Odhliadnuc od toho, si však vie predstaviť zmenu k lepšiemu v podobe uplatňovania napríklad japonského študijného a telovýchovného modelu. 

 

„Každý kto študuje, si už do malička vyberá šport, ktorému sa bude venovať až do konca života,“ vysvetlil Brna fungovanie v Japonsku, pričom už šport nezastáva iba vedľajšiu či doplnkovú aktivitu, mení sa na životný štýl, ktorí ľudí sprevádza celým životom.

 

img

 

Na záver ľuďí vyzval, aby v čase koronakrízy neupadali v depresiu a nesedeli doma pred televíznymi obrazovkami, ale snažili sa vykonávať aktívny pohyb v prírode. Nevyvarujú sa tak len ponurým náladám v tejto komplikovanej situácii, ale urobia niečo dobré pre seba a svoje telo. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona