Írsko plánuje v máji referendum o legalizácii homosexuálnych manželstiev

NETKY.SK • 17 December 2014, 06:58 • 2 min
Írsko plánuje v máji referendum o legalizácii homosexuálnych manželstiev

DUBLIN - Írsky premiér Enda Kenny v utorok oznámil, že írski voliči budú v máji v referende odpovedať na otázku, či súhlasia s legalizáciou manželstiev homosexuálov. Vládou podporované opatrenie odráža prudkú sociálnu zmenu v prevažne katolíckom národe, napísala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kenny informoval v utorok zákonodarcov, že vláda predloží verejnosti svoj plánovaný návrh zákona o práve na manželstvo a občania o ňom budú môcť hlasovať v máji, hoci presný termín ešte nebol zvolený. Ľudové hlasovanie je potrebné, aby sa mohla novelizovať tá časť 77 rokov starej írskej ústavy, ktorá sa týka rodiny.
      

Írsko legalizovalo občianske (registrované) partnerstvá homosexuálnych dvojíc v roku 2011. Takéto partnerstvá majú menšie zákonné práva než manželské dvojice, napríklad v záležitostiach starostlivosti o dieťa a sociálneho zabezpečenia, najmä v prípade rozpadu vzťahu. Nedávne prieskumy írskej verejnej mienky naznačujú, že približne tri štvrtiny voličov podporujú legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Tento krok už schválilo vyše desať krajín a väčšina štátov USA, dodala agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies