Írsko bude potrebovať viac peňazí

NETKY.SK • 9 Február 2011, 13:09 • 2 min
Írsko bude potrebovať viac peňazí

Írsko bude potrebovať viac peňazí

slovakia

left justify in out

img

Írsko potrebuje ďalšie peniaze. Finančná pomoc, ktorú krajine poskytla Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF), vraj nestačí na záchranu bankového sektora, varoval v utorok (8.2.) večer šéf Anglo Irish Bank a bývalý minister financií Alan Dukes.
      Írsko musí podľa Dukesa požiadať MMF a EÚ o ďalších 15 miliárd eur. Medzinárodní veritelia dali Dublinu na konsolidáciu bankového sektora 35 miliárd eur. Dukes však tvrdí, že bude potrebných celkovo až 50 miliárd eur. Írske banky nemôžu získať nový kapitál na trhu, preto ho musí poskytnúť "vláda, Európska únia alebo Medzinárodný menový fond".
      EÚ a MMF poskytli krajine finančnú pomoc v celkovej výške 85 miliárd eur. Väčšina má smerovať na ozdravenie problémových bánk. Teraz sa však zdá, že táto suma nebude stačiť a že potrebných bude až 100 miliárd eur.
      Dukes naznačil, že na financovanie existujúcich operácií štátnej agentúry pre správu aktív NAMA bude potrebných 75 miliárd eur. NAMA vykupuje od komerčných bánk zlé úvery. Podľa Dukesa by v tom mala pokračovať a prevziať od finančných inštitútov ďalšie zlé úvery.
      Ministerstvo financií rázne poprelo Dukesove vyjadrenia. Upozornilo na to, že guvernér írskej centrálnej banky Patrick Honohan počíta s výrazne nižšími nákladmi na ozdravenie bankového sektora.
      Informoval o tom Irish Independent.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies