Iránsky prezident vyzýva moslimský svet, aby potrestal Saudskú Arábiu

NETKY.SK • 7 September 2016, 14:34 • 2 min
Iránsky prezident vyzýva moslimský svet, aby potrestal Saudskú Arábiu

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání vyzval dnes moslimov, aby "potrestali" Saudskú Arábiu za jej zločiny. Vyhlásil tiež, že na moslimskú púť do saudskoarabskej Mekky - hadždž - by tento rok nemal ísť žiaden Iránčan.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA je tento Rúháního výrok jedným z prejavov rastúceho napätia medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Pozorovatelia označujú Rúháního slová za bezprecedentné a za ďalší priamy útok na saudskoarabský režim.


"Krajiny regiónu (Perzského zálivu) a moslimského sveta by mali koordinovať svoje kroky, aby vyriešili problémy a potrestali saudskoarabskú vládu," vyhlásil Rúhání. Podotkol, že keby sa problém so Saudskou Arábiou obmedzoval len na hadždž, "to by sa ešte dalo riešiť", ale "bohužiaľ táto vláda zločinmi, ktoré pácha v regióne, a jej podpora terorizmu, prelieva krv moslimov v Iraku, Sýrii a Jemene".


Rúháního výzve predchádzalo v pondelok vyhlásenie iránskeho najvyššieho duchovného vodcu Alího Chameneího. Ten označil Saudskoarabov za neveriacich a spochybnil schopnosť Saudskej Arábie organizovať výročnú púť do Mekky. Saudskoarabský veľký mufti Abdal Azíz Šajch v reakcii na Chameneího slová uviedol, že nie sú preňho prekvapením, pretože "Iránčania sú potomkami madžúsov", čo je v arabsko-perzskom svete termín používaný pre zoroastriánov.


Agentúra AP pripomenula, že zoroastrizmus je monoteistickým náboženstvom, ktoré predchádzalo kresťanstvu a islamu a až do dobytia Perzie Arabmi tam bolo dominantným náboženstvom.
"Musíme chápať, že oni nie sú moslimovia, sú to potomkovia madžúsov - a ich nepriateľstvo voči moslimom, osobitne voči sunnitom, je starého dáta," uviedol saudskoarabský duchovný.


Iránsky prezident Rúhání dnes obvinil Saudskú Arábiu aj z nekomptenentnosti, ktorú preukázala pri vyšetrovaní následkov tlačenice počas vlaňajšej púte v Mekke. Panika v dave si podľa odhadov iránskych i nezávislých zdrojov vyžiadala približne 2000 obetí na životoch, kým Saudská Arábia uvádza 769 obetí. Irán bol krajinou, z ktorej pochádzalo najviac obetí vlaňajšieho nešťastia - 464.


Saudská Arábia a Irán výrazne obmedzili vzájomné diplomatické vzťahy v januári tohto roku, keď Saudská Arábia popravila vplyvného šiitského duchovného. V reakcii na to nahnevaní Iránčania zobrali útokom saudskoarabské zastupiteľské úrady v Iráne. Rokovania Saudskej Arábie a Iránu ohľadom bezpečnostných opatrení počas hadždžu boli neúspešné. Irán preto následne deklaroval, že na tohtoročnú päť do Mekky nepošle žiadnych svojich občanov. Každoročná púť do Mekky, ktorá je jedným z pilierov moslimskej viery, sa začína nadchádzajúci víkend.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies