Po tejto cyklotrase môžete jazdiť aj v noci

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 15:50 • 2 min
Po tejto cyklotrase môžete jazdiť aj v noci

BRATISLAVA - Cyklisti to majú ťažké najmä vo väčších mestách. No keďže stále väčším trendom sa stáva ekologickejší spôsob dopravy, treba hľadať riešenia ako by to mohli mať v doprave ľahšie ako vodiči osobných automobilov. Mestečko na severe Poľska prišlo s revolučným nápadom, ako chrániť cyklistov pred nebezpečnými vodičmi pri zlej viditeľnosti.

slovakia

left justify in out

V meste Lidzbark Warmiński otvorili v roku 2016 cyklotrasu, ktorá v noci svieti, no nie je napojená na žiadny zdroj energie. Tú čerpá zo Slnka počas dňa. Je to možné vďaka syntetickým častiam, ktoré sa nazývajú luminofóry. Práve vďaka nim sa slnečné žiarenie od asfaltu neodráža, ale ním pohlcované. Po zotmení sa môže žačať divadlo. Belasá farba počas dňa sa na noc zmení na svietiacu svetlomodrú a počas noci dokáže svietiť až 10 hodín.

 

img

 

S nápadom "svietiacej" cyklotrasy prišiel holandský dizajnér Daan Roosegaard. Ešte v roku 2015 navrhol projekt cyklotrasy Hviezdna noc, vychádzajúceho z obrazu umelca Vincenta van Gogha. Jazda po tejto cyklotrase sa potom stáva neopakovateľným zážitkom. Máte pocit, akoby bolo pod vami samo nebo. 

 

 

Koncept v Poľsku sa však stále považuje len za experiment. V prvom rade je potrebné zistiť ako dlho vydržia luminopóry, pretože pokiaľ by bol takýto druh chodníka v centre väčšieho mesta, určite by sa opotreboval oveľa skôr ako v mestečku na severe Poľska. Za zmienku stoja taktiež financie potrebné na zrealizovanie podobného projektu. Určite ide o drahší materiál ako obyčajnú farbu, ktorá sa používa pri značení bežných čiar na cyklotrasách. Všetko je ale možné, a pokiaĺ by to pomohlo k zvýšeniu počtu cyklistov v mestách, ruka v ruke by s tým súvisela aj ekologickejšia forma dopravy.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies