Iránsky prezident v OSN: Extrémisti chcú zničiť civilizáciu!

NETKY.SK • 25 September 2014, 19:32 • 2 min
Iránsky prezident v OSN: Extrémisti chcú zničiť civilizáciu!

NEW YORK - Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes na Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že cieľom extrémistov, ktorí vytvárajú chaos na Blízkom východe, je zničenie civilizácie a nástup islamofóbie.

slovakia

left justify in out

Rúhání povedal, že by tým vytvorili "úrodnú pôdu pre ďalšie intervencie zahraničných síl v našom regióne", informovala agentúra Associated Press. Extrémisti podľa jeho slov prišli na Blízky východ z celého sveta s jedinou ideológiou - "násilia a extrémizmu".
     

Z nárastu extrémizmu obvinil Rúhání "isté štáty" a bližšie neurčené spravodajské služby a zdôraznil, že tento problém si musí vyriešiť samotný región. "Niektoré spravodajské agentúry dali nože do rúk šialencom, ktorí teraz nikoho neušetria," citovala ho agentúra Reuters. "Správne riešenie tejto dilemy príde zvnútra regiónu a regionálne poskytnutého riešenia s medzinárodnou podporou a nie zvonka regiónu," pokračoval.

 


     

Rúhání vyjadril pochybnosti o jednote sveta voči hrozbe, ktorú predstavujú extrémisti. Američanmi vedenú koalíciu proti militantom Islamského štátu na Blízkom východe nazval "strategickou chybou" a povedal, že západné zasahovanie na Blízkom východe nie je vítané.
     

Iránsky prezident povedal, že jadrovú dohodu s jeho krajinou môže Západ uzavrieť do novembrového vypršania danej lehoty, ak má o ňu záujem a prejaví flexibilitu. Rúhání na VZ OSN povedal, že Irán je odhodlaný pokračovať vo svojej politike budovania dôvery a transparentnosti rokovaní o jadrovom programe. Dohoda o ňom podľa neho vytvorí nové prostredie "na spoluprácu na regionálnej i medzinárodnej úrovni, čo umožní viac sa sústrediť na niektoré veľmi dôležité regionálne záležitosti ako je boj s násilím a extrémizmom v regióne".
     

Západ by mal využiť túto "historickú príležitosť" a ukázať, že neignoruje medzinárodnú zmluvu umožňujúcu Iránu mať mierový jadrový program na výrobu energie, dodal Rúhání.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies