AKTUALIZÁCIA: Pred parlamentom práve protestujú demonštranti. Zasahuje polícia aj ťažkoodenci!

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 10:24 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Pred parlamentom práve protestujú demonštranti. Zasahuje polícia aj ťažkoodenci!

BRATISLAVA - Pred budovou parlamentu sa zišli hlasito skandujúci demonštranti. Zablokovali hlavný vchod do parlamentu. Zasahujú policajti aj ťažkoodenci. Polícii sa podarilo posunúť demonštrantov od vchodu NR na schodisko.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 23. júla 14:00

Bezpečnostným zložkám sa podarilo posunúť protestujúci dav spred vchodu do budovy Národnej rady na schody, ktoré k nej vedú. Ľudia pokrikovali na policajtov, aby si dali dole prilby.

 

img

 

Napriek tomu si predseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský myslí, že polícia pri zabezpečovaní protestu pred budovou parlamentu zlyhala, keďže o ňom vedela dopredu. Policajný prezident Peter Kovařík by mal podľa jeho slov vzniknutú situáciu vysvetliť. 

 

img

 

Peter Kovařík v súvislosti s dnešným protestom pred budovou Národnej rady SR nariadil kontrolu a prešetrenie postupu bratislavskej krajskej polície. „O výsledkoch bude možné informovať až po jej ukončení," povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová.

 

img


Políciu kritizoval aj predseda parlamentu Boris Kollár. Pre médiá povedal, že podľa neho mali policajti pred parlamentom rozmiestniť zátarasy. To by zabránilo situácii, ktorá sa nakoniec udiala.

 

Aktualizácia 23. júla 12:10

K demonštrácii sa vyjadril aj Juraj Draxler. "Ako som už hovoril, protestnú základňu bude teraz treba rozšíriť (aj to bude, trochu to trvá, lebo osobnosti, ktoré by na to vyzývali, sa organizujú dosť pomaly, ale bude to). Ak je niekde priveľa kotlebovcov a podobných, extrémne veľa ľudí to odrádza. Ako som hovoril, aj blokády budov budú, ale musí to mať trochu úroveň," napísal na sociálnej sieti.

 

img

 

K protestu sa pridala aj strana Smer-SD. "V tomto okamihu zasadá klub poslancov NR SR za SMER – SD a rozhoduje o postupe na dnešnej schôdzi NR SR. Klub podporuje všetky zákonné protesty proti nezmyselným protipandemickým vládnym opatreniam a diskriminácii ľudí. Klub zdôrazňuje všetky medzinárodné právne predpisy, ktoré zakazujú, aby bol ktokoľvek akýmkoľvek spôsobom nútený k očkovaniu a rovnako odmieta akúkoľvek diskrimináciu z dôvodu, že občan sa rozhodne očkovanie nepodstúpiť," napísali na sociálnej sieti.

 

img

 

"Dnes bude celý klub SMERU-SD hlasovať PROTI vládnemu návrhu zákona, ktorý zavádza diskrimináciu a segreguje slobodných ľudí na základe očkovania. Vládny návrh zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je úplný nezmysel, pretože v podstate prináša na Slovensko tretiu vlnu COVID -19. Plne zaočkované osoby môžu prenášať COVID – 19 a je preto nepochopiteľné, prečo majú byť bez obmedzení; a zdraví ľudia, ktorí očkovanie odmietajú, majú podstupovať vážne obmedzenia," dodala strana.

img

 

Aktualizácia 23. júla 12:00

Bratislavská polícia zaznamenala v súvislosti s dnešným protestom pred budovou Národnej rady SR narušenie verejného poriadku. Ako informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff, dôvodom bola snaha väčšieho počtu ľudí vniknúť do vnútorných priestorov parlamentu.

 

img

Bratislavská polícia v tejto súvislosti prijala adekvátne opatrenia za účelom zabezpečenia verejného poriadku. Zároveň v rámci opatrenia bol využitý aj Antikonfliktný tím, a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia, ktorá po celý čas prebiehala a aj naďalej prebieha. Nakoľko účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení," vysvetlila polícia.

Bezpečnostnú situáciu v Bratislave aj naďalej monitoruje. „V prípade ak by bol hromadne narušený verejný poriadok alebo páchaná iná protiprávna činnosť, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku," dodala polícia.

Aktualizácia 23. júla 11:20

Polícia bola nútená použiť proti demonštrujúcim slzný plyn potom, ako sa násilím snažili dostať do budovy parlamentu. Zranená mala byť aj policajtka. Bezpečnostné zložky sa snažia uvoľniť hlavný vchod do parlamentu, ktorý demonštranti zablokovali. Pomáhajú im v tom aj ťažkoodenci. Pred protestujúci dav  predstúpili opoziční poslanci Marian Kotleba, Peter Krupa (obaja z ĽSNS), Ľuboš Blaha, Richard Takáč či Ladislav Kamenický (všetci Smer-SD), ktorí demonštrantom vyjadrili svoju podporu.

 

img

Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Gábor Grendel v reakcii na to zdôraznil, že sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. „Pre aktuálne vládnuce strany to môže byť akokoľvek nepríjemné, kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. Sedím v rokovacej sále a zdá sa mi, že všetci poslanci sú tu, a teda vo výkone mandátu im nebolo zabránené," uviedol Grendel na sociálnej sieti.

 



K situácii sa vyjadrila aj vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Odsúdila útoky na políciu pred budovou parlamentu. Remišová rešpektuje právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti však považuje za neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona. „Demonštrácie, ktoré aktívne podnecuje aj Robert Fico, sprevádza chaos, porušovanie zákona a rozdeľovanie spoločnosti. Musíme ako spoločnosť a aj ako politici dôrazne odmietnuť vyvolávanie chaosu a dokonca podnecovanie násilných a agresívnych prúdov v spoločnosti," napísala vicepremiérka vo svojom profile na sociálnej sieti.

 

 

Pôvodná správa

Demonštranti pred parlamentom skandujú „Otvorte nám dvere!“„Máme toho dosť!“. Informoval Denník N. Marian Kotleba zatiaľ vyjednával s kanceláriou parlamentu, aby povolila návštevy verejnosti na balkóne počas schôdze. Kancelária parlamentu odmieta účasť verejnosti, kým budú demonštranti blokovať vstup a snažiť sa vtrhnúť do budovy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies