Iránsky prezident prijal pozvanie na oficiálnu návštevu Talianska

NETKY.SK • 5 August 2015, 12:23 • 2 min
Iránsky prezident prijal pozvanie na oficiálnu návštevu Talianska

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání dostal pozvanie na oficiálnu návštevu Talianska, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rúhání toto pozvanie, ktoré mu počas návštevy v Teheráne odovzdal šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni, prijal. Bližšie detaily jeho plánovanej návštevy v Ríme zatiaľ neboli zverejnené.

 

Množiace sa kontakty medzi Iránom a západnými krajinami sú jedným z dôsledkov dosiahnutia dohody o kontroverznom iránskom jadrovom programe, ktorej podstatou je súhlas Teheránu s obmedzením svojich aktivít v jadrovej oblasti.

 

Výmenou za to Západ uvoľní sankcie uvalené na Irán, na ktorého ekonomiku mali tieto reštrikcie doteraz negatívny vplyv. Dohodou, ktorá bola dosiahnutá 14. júla vo Viedni, sa skončil 13 rokov trvajúce maratón rokovaní zameraných na ukončenie diplomatickej izolácie Iránu.

 

Rúháního v novembri čaká oficiálna návšteva v Paríži, ktorá sa uskutoční na pozvanie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Pozvanie do Teheránu doručil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Fabius bol po viac ako desiatich rokoch prvým predstaviteľom Západu, ktorý pozval iránskeho prezidenta na návštevu členského štátu EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies