Iránsky minister zahraničia poprel prítomnosť svojich vojakov v Iraku

NETKY.SK • 25 August 2014, 09:25 • 2 min
Iránsky minister zahraničia poprel prítomnosť svojich vojakov v Iraku

KÁHIRA - Irán nevyslal svoje armádne jednotky na územie susedného Iraku, uviedol to v nedeľu v Bagdade iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

slovakia

left justify in out

Súčasne zopakoval, že jeho krajina podporuje Irak v jeho boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), ktorého ozbrojenci obsadili časti územia na severe Iraku i v susednej Sýrii.

 

Zaríf ubezpečil, že jeho vláda bude podporovať kabinet dezignovaného premiéra Hajdara Abádího rovnako, ako to robila aj v prípade predchádzajúcej vlády na čele s Núrím Málikím. Šéf iránskej diplomacie ocenil, že Abádího vymenovanie do funkcie viedlo k zjednoteniu irackých politických síl a hnutí. 

 

Iránski predstavitelia už dlhšie vyhlasovali, že Málikí nie je schopný udržať celistvosť Iraku, a Irán si preto želal irackého vodcu, ktorý by vedel potlačiť povstanie sunnitských militantov, ovládajúcich približne tretinu územia krajiny.

 

Irán vníma bleskový postup IS ako ohrozenie regionálnej stability a v záujme o jej zachovanie údajne začal uvažovať, že by s Washingtonom spolupracoval pri pomoci Bagdadu vojensky sa islamistom postaviť. Ešte v júni to v rozhovore pre Reuters pripustil nemenovaný vysoký iránsky predstaviteľ. Pod podmienkou anonymity uviedol, že vedenie Iránskej islamskej republiky o tejto myšlienke interne rokuje.

 

Podľa agentúry Reuters poskytne Irán svojmu susedovi poradcov a zbrane, ale zrejme nie vojakov, čo dnes potvrdil aj minister Zaríf. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies