Irán ponúkol ochranu irackých historických artefaktov

NETKY.SK • 1 Marec 2015, 09:15 • 2 min
Irán ponúkol ochranu irackých historických artefaktov

TEHERÁN - Irán ponúkol ochranu potenciálne ohrozených irackých historických artefaktov po zverejnení videa, na ktorom militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) demolujú vzácne pamiatky v meste Mósul na severe Iraku. Napísala to v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Teherán odoslal list generálnej riaditeľke Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irine Bokovovej a predstaviteľom Iraku s tým, že je pripravený prijať staroveké artefakty na tak dlho, kým sú v ohrození.
      

Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ iránskej organizácie pre kultúrne dedičstvo, ktorého v sobotu citovala agentúra ISNA.
      

Irán sa podľa neho cíti byť povinný ochraňovať historické pamiatky susedného Iraku, s ktorým zdieľa spoločnú históriu, pričom ničenie artefaktov odsúdil.
      

Islamský štát vo štvrtok zverejnil video, ktoré zachytáva, ako jeho členovia rozbíjajú ťažkými kladivami a vŕtačkami sochy a plastiky, pochádzajúce z obdobia starovekej Asýrskej ríše. Podľa extrémistov išlo o symboly protiislamského modlárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies