Počet popráv v Iráne vzrástol vlani o 75 percent v porovnaní s rokom 2021

NETKY.SK • 13 Apríl 2023, 11:15 • 2 min
Počet popráv v Iráne vzrástol vlani o 75 percent v porovnaní s rokom 2021

PARÍŽ - V Iráne v roku 2022 popravili obesením najmenej 582 ľudí, čo v porovnaní s rokom 2021, keď bolo vykonaných 333 popráv, predstavuje 75-percentný nárast. Vlaňajší počet popráv je najvyšší od roku 2015, uvádza sa v správe organizácií Iran Human Rights (IHR)

slovakia

left justify in out

V Iráne v roku 2022 popravili obesením najmenej 582 ľudí, čo v porovnaní s rokom 2021, keď bolo vykonaných 333 popráv, predstavuje 75-percentný nárast. Podľa agentúry AFP to vo štvrtok oznámili dve skupiny na ochranu ľudských práv. Vlaňajší počet popráv je najvyšší od roku 2015, uvádza sa v správe organizácií Iran Human Rights (IHR) so sídlom v Nórsku a Together Against the Death Penalty (ECPM) so sídlom v Paríži. Obe odsúdili snahu iránskej vlády "šíriť strach" medzi obyvateľstvom po vypuknutí protestov v septembri minulého roku.

 

Tieto protesty vyvolala smrť 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá bola zatknutá za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania žien v Iráne a zomrela vo väzení mravnostnej polície. Na protesty reagovali úrady a bezpečnostné zložky násilnými zásahmi proti demonštrantom a ich zatýkaním. V súvislosti s protestmi boli obesení štyria muži, čo vyvolalo vo svete pobúrenie. Riaditeľ IHR Mahmúd Amírí Moghaddám uviedol, že zatiaľ čo reakcia zo zahraničia mala za následok zastavenie popráv súvisiacich s protestmi, pokračujú popravy na základe iných obvinení s cieľom zastrašiť obyvateľstvo. "Úrady zintenzívnili popravy za nepolitické obvinenia. Sú to lacné obete mašinérie popráv islamskej republiky," dodal Moghaddám. V citovanej správe sa uvádza, že poprava hrozí ešte stovke ďalších protestujúcich. Ide o osoby už odsúdené na smrť alebo obvinené v kauzách, za ktoré môže byť uložený trest smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies