Afganci žiadali pred ambasádou USA uvoľnenie zmrazených miliárd

NETKY.SK • 21 December 2021, 12:23 • 2 min
Afganci žiadali pred ambasádou USA uvoľnenie zmrazených miliárd

KÁBUL - Stovky demonštrantov sa vydali v utorok centrom afganskej metropoly Kábul smerom k uzavretému veľvyslanectvu USA.

slovakia

left justify in out

Požadovali uvoľnenie miliárd dolárov patriacich Afganistanu, ktoré Spojené štáty a ďalšie krajiny zmrazili po tom, ako vládu v Kábule v auguste prevzalo radikálne islamistické hnutie Taliban, informovala agentúra AP.

 

img

 

„Dajte nám najesť!" a „Vráťte nám naše zmrazené peniaze!" zneli nápisy na transparentoch, ktoré niesli účastníci protestného pochodu. Zapojili sa do neho stovky ľudí. Na poriadok počas protestu dohliadali ozbrojenci vládneho hnutia Taliban.

 

Nová talibanská vláda v dôsledku zlého stavu afganskej ekonomiky a sankcií medzinárodného spoločenstva zápasí s akútnym nedostatkom financií. Afganskí lekári, učitelia, úradníci a ďalší štátni zamestnanci nedostali výplatu už niekoľko mesiacov. Miestne banky okrem toho obmedzili výber finančnej hotovosti z bankových účtov.

 

Predstavitelia Talibanu sú v súčasnosti pod tlakom medzinárodného spoločenstva, aby dodržali svoje záväzky, že budú chrániť ľudské práva všetkých Afgancov vrátane žien.

 

img

 

V súvislosti s obavami o stav ľudských práv a vzhľadom na obavy zo vzostupu terorizmu v Afganistane medzinárodné spoločenstvo zatiaľ vládu Talibanu oficiálne neuznalo. Západné krajiny zablokovali prístup Talibanu k miliardám dolárov v rámci rozvojovej pomoci, ako aj k miliardám dolárov aktív afganskej centrálnej banky, ktoré sú uložené v zahraničí, prevažne v USA.

 

Tieto finančné sankcie zvýšili vyhliadky na hospodársky kolaps v Afganistane, kde v dôsledku rokov ozbrojeného konfliktu, vysokej miery chudoby a dlhotrvajúceho sucha potrebujú naliehavú potravinovú a humanitárnu pomoc milióny ľudí.

 

Prečítajte si: Taliban žiada od USA uvoľnenie zmrazených financií pre Afganistan

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies