Irán plánuje zvyšovať ťažbu a export ropy

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 11:31 • 2 min
Irán plánuje zvyšovať ťažbu a export ropy

DUBAJ - Irán bude pokračovať v zvyšovaní ťažby a exportu ropy, kým nedosiahne takú pozíciu na trhu, akú mal pred uvalením sankcií.

slovakia

left justify in out

Povedal to pre iránsku tlačovú agentúru Mehr iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh. Minister sa takto vyjadril cez víkend pred stretnutím členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a producentov ropy, ktorí nie sú členmi tohto kartelu. Stretnutie je naplánované na 17. apríl v katarskej Dauhe, pričom sa na ňom má diskutovať o možnom zmrazení ťažby s cieľom podporiť ceny.


Vyjadrenie iránskeho ministra ropného priemyslu sa považuje za ďalšie ohrozenie perspektívy účinnej dohody na chystanom stretnutí. Zanganeh však pre agentúru Mehr zároveň povedal, že "dohoda medzi najväčšími svetovými exportérmi z OPEC-u aj mimo kartelu, ako sú Saudská Arábia a Rusko, o zmrazení ťažby na januárovej úrovni je pozitívnym krokom".


Podľa zdrojov z OPEC-u Irán v súčasnosti produkuje 2,93 mil. barelov ropy denne. Po januárovom zrušení medzinárodných sankcií sa Teherán opätovne snaží získať podiel na trhu, hlavne v Európe. Sankcie zredukovali iránsky export ropy z 2,5 mil. barelov denne, na ktorej kulminoval pred rokom 2011, na úroveň tesne nad 1 mil. barelov denne v posledných rokoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies