Irán a USA opäť rokujú o jadrovom programe

NETKY.SK • 7 August 2014, 14:43 • 2 min
Irán a USA opäť rokujú o jadrovom programe

ŽENEVA - Vyjednávači Iránu a USA vo štvrtok absolvovali prvé stretnutie po júlovom rozhodnutí predĺžiť rokovania o jadrovom programe Teheránu o ďalšie štyri mesiace v záujme dosiahnutia konečnej dohody.

slovakia

left justify in out

Podľa stredajšieho vyhlásenia Washington vyslal do Ženevy delegáciu, ktorú vedie viceminister zahraničných vecí Bill Burns a ktorej členmi sú aj námestníčka ministra Wendy Shermanová a Jake Sullivan, národnobezpečnostný poradca viceprezidenta Joa Bidena. Iránska štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že na čele delegácie Teheránu je Burnsov náprotivok Abbás Arákčí.

 

Iránska štátna televízia necelý týždeň po skončení júlového kola dialógu so zástupcami šiestich svetových mocností vrátane USA uviedla, že jeho pokračovanie je naplánované až na začiatok septembra. Okrem lehoty na dosiahnutie konečnej dohody je predĺžená i platnosť predbežnej dohody, na základe ktorej sa Irán od januára zbavil časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie sankcií. Dokument mal pôvodne platiť do 20. júla, zámer uzavrieť do tohto termínu sa však stranám nepodarilo naplniť. Najspornejším bodom je pritom budúca kapacita iránskych zariadení na obohacovanie uránu. Islamská republika naďalej vyhlasuje, že urán obohacuje na vyšší podiel štiepneho izotopu len ako palivo do elektrárenských alebo výskumných reaktorov, a nie na zbrojné účely, ako sa obáva Západ. Skupina šiestich svetových mocností (Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA) od Iráncov požaduje výrazné obmedzenie programu obohacovania uránu, aby bolo isté, že nebudú schopní vyrábať jadrové bomby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies