Ústne maturity na stredných školách potrvajú do konca budúceho týždňa

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 10:46 • 2 min
Ústne maturity na stredných školách potrvajú do konca budúceho týždňa

BRATISLAVA - Na slovenských stredných školách pokračujú maturitné skúšky. Skúšanie žiakov posledných ročníkov stredných škôl sa začalo minulý pondelok 20. mája, a potrvá do piatku 7. júna. Písomné maturity v marci absolvovalo približne 43 000 maturantov na viac ako 700 stredných školách. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

slovakia

left justify in out

Drvivá väčšina maturantov absolvuje maturitné skúšky zo štyroch predmetov. 

 

"V prípade gymnázií pôjde o povinný cudzí jazyk a slovenský jazyk a literatúru. K nim si mohli vybrať voliteľný predmet zo skupiny prírodovedných alebo spoločenskovedných alebo ostatných predmetov a ďalší voliteľný predmet," uviedlo ministerstvo školstva.

 

Školy, v ktorých sa vyučuje jazyk národnostných menšín, teda maďarčina a ukrajinčina, patrí výučba v tomto predmete spolu so slovenským jazykom a literatúrou aj jedným cudzim jazykom k povinným predmetom. Podľa nastavených pravidiel si teda povinne vyberajú len jeden voliteľný predmet. 

 

img

 

Maturitnú skúšku na stredných odborných školách (SOŠ) a konzervatóriách tvoria štyri predmety, a to slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk, teoretická časť odbornej zložky a praktická časť odbornej zložky. "V prípade SOŠ s vyučovacím jazykom národnostných menšín k týmto štyrom predmetom pribúda ešte vyučovací jazyk," doplnilo ministerstvo školstva.

 

img

 

V prípade, ak sa maturantom neodarí úspešne absolvovať ústnu formu, môžu sa prihlásiť na opravný termín, ktorý sa bude konať v septembri, respektíve vo februári nasledujúceho roku. Rozhodnutie je na riaditeĺovi príslušnej strednej školy. V minulom roku absolvovalo opravnú ústnu maturitnú skúšku podľa oficiálnych počtov 2230 študentov.  

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies