Iracký parlament rozhodol o legalizácii šiitských milícií

NETKY.SK • 26 November 2016, 18:20 • 2 min
Iracký parlament rozhodol o legalizácii šiitských milícií

BAGDAD - Iracký parlament odsúhlasil dnes návrh zákona, ktorý plne legalizuje postavenie vládou schválených šiitských milícií.

slovakia

left justify in out

Voči tomuto kroku okamžite protestovali predstavitelia sunnitskej menšiny, informovala agentúra AP.

 

Za návrh hlasovalo 208 z 328 poslancov. Zákon poskytuje legálny status vládou povoleným šiitským milíciám a označuje ich za záložné jednotky irackej armády a polície. Ich úlohou má boj proti takzvanému Islamskému štátu (IS) a ďalším teroristickým skupinám ohrozujúcim bezpečnosť Iraku.

 

Najvyšším veliteľom milícií sa podľa zákona stáva iracký šiitský premiér Hajdar Abádí. Bojovníci týchto jednotiek budú mať zaistené mzdy a dôchodky porovnateľné s príslušníkmi armády a polície.

 

Podľa sunnitských politikov je však legalizácia takzvaných Ľudových mobilizačných síl (Hašd Šaabí) ďalším z prejavov "diktatúry" väčšinových irackých sunnitov.

 

"Väčšina nemá právo rozhodovať o osude všetkých ostatných... Tento zákon treba prepracovať," vyhlásil v reakcii na rozhodnutie poslancov sunnita Usáma Nudžajfí, ktorý je jedným z troch irackých viceprezidentov.

 

Premiér Abádí naopak ubezpečil, že v zlegalizovaných milíciách budú pôsobiť aj sunnitské kmeňové jednotky a že budú chrániť záujmy všetkých obyvateľov Iraku.

 

Ľudové mobilizačné sily majú viac než 100.000 ozbrojencov, ktorí - aj s podporou šiitského Iránu - dokážu efektívne čeliť sunnitským extrémistom z Islamského štátu. Podieľajú sa aj na pokračujúcej ofenzíve na Mósul, ktorý je v rukách islamistov. S pôsobením šiitských milícií sa v minulosti opakovane spájali obvinenia z prenasledovania sunnitských civilistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies