Irackého džihádistu nedeportujú, lebo by ho doma mučili. Radšej si ho nechajú vo Švajčiarsku...

NETKY.SK • 13 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Irackého džihádistu nedeportujú, lebo by ho doma mučili. Radšej si ho nechajú vo Švajčiarsku...

BAZILEJ - V Iraku narodený a vo Švajčiarsku vychovaný džihádista je ďalším príkladom prekonaných európskych azylových zákonov, ktoré nedokážu adekvátne reagovať na aktuálnu situáciu.

slovakia

left justify in out

V septembri 2016 informovali švajčiarske médiá o mladom Iračanovi, ktorý v roku 2015 odcestoval do Iraku na podporu Islamského štátu a dostal zákaz sa do Švajčiarska vrátiť. To sa mu však v lete 2016 podarilo a bol zatknutý.

 

Jeho prípad sa objavil v médiách a práve z toho dôvodu súd v Bazileji rozhodol, že nemôže byť deportovaný späť do Iraku. Dôvod? Mohol by byť mučený.

 

Médiá totiž zverejnili jeho tvár a pre iracké úrady by tak bol ľahko identifikovateľný. Členom Islamského štátu hrozí v Iraku smrť. A pretože európske štáty nevydávajú ľudí do krajín, kde im hrozí smrť alebo mučenie, Iračan môže zostať vo Švajčiarsku, píše server stredoevropan.cz. A keďže nespáchal trestný čin alebo aspoň nie sú o tom žiadne dôkazy, tak ho ani neobmedzia na slobode.

 

Iračan bol pritom radikálnym islamistom už na strednej škole a švajčiarske úrady dobre vedia, že je pre svoju vieru schopný urobiť čokoľvek. Nemôžu s ním však nič robiť. Len ho sledovať, ak na to budú mať zdroje a čakať a dúfať, že nič nevyvedie...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies