Investičná gramotnosť Slovákov stále klesá, nadol ju ťahajú najmä mladí ľudia

NETKY.SK • 30 Január 2024, 13:09 • 2 min
Investičná gramotnosť Slovákov stále klesá, nadol ju ťahajú najmä mladí ľudia

BRATISLAVA - Vedomosti Slovákov o investovaní sa zhoršujú. Hoci mierne, medziročne ich investičná gramotnosť poklesla a dostala sa pod východiskovú úroveň z roku 2021. Kým znalosti žien sa postupne zlepšujú, u mužov je trend opačný. Vyplýva to z najnovšieho Indexu investičnej gramotnosti, ktorý vypracovala online investičná platforma Portu na základe dát z prieskumu agentúry Ipsos.

slovakia

left justify in out

Kvalita vedomostí klesá

Kým na Slovensku úroveň Indexu dosiahla po poklese o 1,5 bodu na doteraz najnižšiu úroveň 99,1 bodu, v Česku je vývoj opačný. U našich západných susedov stúpol Index investičnej gramotnosti na 115,9 bodu. V Poľsku sa testovanie uskutočnilo po prvýkrát, pričom úroveň vedomostí Poliakov dosiahla v prepočte na slovenskú bázu 92,3 bodu.

 

„Za poklesom Indexu investičnej gramotnosti na Slovensku môžeme hľadať predovšetkým slabšie vedomosti mladej generácie, pretože v kategórii 18- až 26-ročných zaznamenal index oproti roku 2021 najvyšší pokles. Pod slabšie vedomosti sa mohlo podpísať najmä zhoršenie kvality vyučovania počas pandémie koronavírusu. To sa prejavilo aj v medzinárodnom meraní PISA, ktorého výsledky minister školstva označil za národnú tragédiu,“ hovorí dekan Ekonomickej fakulty UMB v Banskej Bystrici Michal Mešťan.

 

Úroveň vedomostí ľudí vo veku 18 až 26 rokov vyjadrená indexom totiž spadla zo 101,6 bodu v roku 2021 na aktuálnych 90,1 bodu. Kým pri úvodnom meraní patrili znalosti mladých medzi nadpriemerné, teraz sú najhoršie.

Dôležité je zázemie a výška platu

Jednoznačne najlepšie výsledky dosiahli starší ľudia vo veku 54 až 65 rokov, ktorí sa jediní dokázali v medziročnom porovnaní zlepšiť. „Aj to svedčí o problematickej úrovni slovenského, najmä základného a stredného školstva. To nedokáže dostatočne kompenzovať najmä vplyv zlého sociálneho postavenia detí na ich vedomosti. Aj PISA testovanie ukázalo, že študenti pochádzajúci z chudobnej rodiny dosahujú na Slovensku najslabšie výsledky spomedzi všetkých krajín OECD,“ dopĺňa analytik Portu Marek Malina.

 

Naopak, najlepšie výsledky dosahujú ľudia s vysokoškolským vzdelaním. A hoci aj úroveň ich vedomostí o niečo klesla, prepad bol výrazne miernejší než v prípade respondentov so základným vzdelaním. Tí si totiž pohoršili až o 16,5 bodu. Zaujímavý je aj vplyv výšky príjmu. Kým ľudia s čistým príjmom nad 1 000 eur dosiahli viac ako 113 bodov, v prípade príjmu nad 2 000 eur to bolo viac než 158 bodov.

 

Ženy sa stále zlepšujú

V porovnaní s predchádzajúcimi testovaniami zostáva zachovaný trend zlepšovania investičnej gramotnosti žien, pričom u mužov je vývoj opačný. Kým u žien výsledok Indexu v porovnaní s prvým meraním stúpol o 4,9 %, muži zaknihovali pokles o 2,4 %. Stále však platí, že muži na Slovensku majú pred ženami náskok, a to platí aj v Česku a Poľsku.

 

„Napriek tomu, že investičná gramotnosť a sebavedomie sú u žien nižšie ako u mužov, potenciál stať sa úspešnými investorkami rozhodne majú. Pre ženy ako investorky je typická zodpovednosť, trpezlivosť, opatrnosť a istota, čo ich predurčuje investovať do dlhodobých investičných nástrojov, často s nižším, ale stabilnejším a dlhodobým výnosom,“ konštatuje analytička spoločnosti WOOD & Company Eva Sadovská.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Portu / Ipsos, Foto: Nový Čas / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies