Inšpekcia klepla po prstoch spoločnosti sídliacej v areáli Chemka Strážske, ktorá vypúšťala chemikálie do prírody

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 13:40 • 2 min
Inšpekcia klepla po prstoch spoločnosti sídliacej v areáli Chemka Strážske, ktorá vypúšťala chemikálie do prírody

KOŠICE – Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) obmedzila činnosť spoločnosti Ekologické služby so sídlom v areáli bývalého národného podniku Chemko Strážske.

slovakia

left justify in out

Mechanicko-chemicko-biologickú čistiareň odpadových vôd (MCHB ČOV) patriacu tejto spoločnosti šesť rokov prevádzkovali bez príslušného povolenia a vedome tým porušovali zákon. Agentúru SITA o tom informovala Tamara Lesná zo SIŽP.

„Na základe výsledkov viacerých kontrol a zistení z ostatnej činnosti SIŽP je zrejmé, že prevádzka MCHB ČOV dlhodobo vykonáva činnosť bez právoplatného integrovaného povolenia, čo je správnym deliktom podľa zákona o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania (IPKZ) životného prostredia. Prevádzkovateľ mal mnoho rokov na to, aby si integrované povolenie pre prevádzku vybavil. Len jeho vinou ho v súčasnosti nemá. SIŽP nemohla tolerovať tento dlhodobý protiprávny stav. Hneď, ako to umožnil zákon, obmedzila činnosť prevádzky do vykonania nápravy zo strany prevádzkovateľa,“ uviedla vo svojom stanovisku SIŽP.

 

Mohlo by vás zaujímať: Máme na krku obrovský problém! Ak štát nezačne konať, Slovensko príde o svoje zásobárne pitnej vody

Vzhľadom na to, že SIŽP doposiaľ nevydala pre MCHB ČOV integrované povolenie, súčasťou ktorého má byť aj povolenie na vypúšťanie odpadových vôd a vôd z povrchového odtoku z prevádzky, je akékoľvek vypúšťanie odpadových vôd z prevádzky MCHB ČOV v rozpore so zákonom.

 

"Povolenie na vypúšťanie odpadových vôd vydané Krajským úradom životného prostredia v Prešove z roku 2012, zmenené a predĺžené na základe rozhodnutia Okresného úradu Prešov z roku 2015 pre spoločnosť TP2, ktorý cez svoju prevádzku vypúšťal odpadové vody z MCHB ČOV do odkaliska Poša a následne do Kyjovského potoka a o ktoré sa prevádzkovateľ MCHB ČOV dodnes opiera, je v súčasnosti nielen neplatné, ale bolo podľa SIŽP vydané v rozpore so zákonom o IPKZ".

„Argument spoločnosti TP2, že vody vypúšťané z MCHB ČOV neprekračujú stanovené limity môžeme pokladať za tendenčný, pretože prevádzka nedisponuje žiadnym právoplatným povolením, ktoré by tieto limity určilo. Napriek tomu, že integrovaným povolením neboli určené prípustné hodnoty ukazovateľov znečistenia vo vypúšťaných vodách, odbery zabezpečené SIŽP preukázali výrazný nepriaznivý vplyv vypúšťaných odpadových vôd na Kyjovský potok. Akreditované rozbory vôd odobratých dňa 23. januára preukázali, že takmer všetky sledované ukazovatele prekročili limity,“ dodalo SIŽP.

 

Súvisiaci článok: Ekologická katastrofa na východe Slovenska! Vodný tok bol počas kontroly plný chemikálii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies