Spolupráca Google a Wikimedia Foundation by mala zvýšiť dostupnosť informácií online

NETKY.SK • 23 Január 2019, 17:11 • 2 min
Spolupráca Google a Wikimedia Foundation by mala zvýšiť dostupnosť informácií online

BRATISLAVA – Už od svojho vzniku sa Wikipedia usiluje vytvoriť svet, v ktorom sú znalosti zadarmo, prístupné a užitočné pre každého, v každom jazyku, v každej krajine a vo všetkých zariadeniach. Hovorí sa, že Rím nebol postavený za deň, a preto aj potreba informovať svet pravdivými faktami si vyžaduje dlhodobé kolektívne úsilie, investície a partnerstvo s organizáciami, ktoré zdieľajú rovnakú víziu.

slovakia

left justify in out

Nadácia Wikimedia, ktorá spolupracuje so spoločnosťou Google o sprístupnenie informácií pre viac ľudí na celom svete, je toho dôkazom.

V roku 2017 Wikimedia a Google spustili Projekt Tiger , iniciatívu na podporu redaktorov pri rozširovaní a zdokonaľovaní článkov v nedostatočne zastúpených jazykoch na Wikipédii.

 

 

V rámci práce na rozšírení dostupnosti obsahu miestneho jazyka na internete bude spoločnosť Google poskytovať bezplatne prístup k API službe Google Cloud Custom Search a Cloud Vision API. Rozhranie API služby Google Cloud Custom Search pomáha dobrovoľníkom zabezpečiť, aby príspevky boli primerane citované zo zdrojov, zatiaľ čo Cloud Vision API umožní editátorom digitalizovať knihy s verejnou doménou v indických jazykoch, aby zahŕňali rôznorodejšie a serióznejšie zdroje citácií.

 

 

Začiatkom tohto mesiaca vyšla aktualizácia nástroja na preklad obsahu Wikipedie, ktorý sa použil na preklad viac ako 400 000 článkov v rôznych jazykových verziách. V súčasnosti môže nástroj na preklad obsahu Wikipedia uľahčiť preklady v celkom 121 jazykoch. 

 

"Sme radi, že spoločnosť Google podporuje Wikimedia Endowment a poskytuje každoročný príspevok vo výške 2 mil. USD. Naším cieľom je zabezpečiť trvály udržateľný rozvoj projektov Wikimedia,"  vyjadrila sa Lisa Gruwellová, hlavná predsedníčka úradu 
Wikimedia Foundation



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies