EÚ vyhlásilo pohotovosť v oblasti klímy

NETKY.SK • 28 November 2019, 18:49 • 2 min
EÚ vyhlásilo pohotovosť v oblasti klímy

BRUSEL - Doslova klimatická a environmentálna pohotovosť bola v súčasnej dobe už len otázkou času, kedy sa Európsky parlament (EP) k niečomu takémuto odhodlá. Prijalo ju 429 poslancov a 225 bolo proti, 19 sa udržalo hlasovania.

slovakia

left justify in out

Poslanci od Európskej komisie (EK) požadujú, aby všetky jej budúce legislatívne a rozpočtové návrhy boli zosúladené s cieľom obmedziť globálne otepľovanie pod úrovňou 1,5 stupňa Celzia.

 

img


Podľa europoslancov by sa EÚ mala na konferencii COP25 v Madride, ktorá sa uskutoční v dňoch 2. - 13. decembra, zaviazať k dosiahnutiu klimatickej neutrality do roku 2050. Uznesenie, ktoré vytyčuje požiadavky EP pred spomínanou konferenciou, vyzýva predsedníčku EK Ursulu von der Leyen, aby do Európskeho ekologického dohovoru zahrnula taktiež cieľ do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov v porovnaní s úrovňami z roku 1990 o 55 %.

 


"Európsky parlament práve prijal ambiciózne stanovisko pred blížiacou sa konferenciou COP25 v Madride. Vzhľadom na klimatickú a environmentálnu pohotovosť je nevyhnutné, aby sa emisie skleníkových plynov znížili do roku 2030 o 55 %," vyjadril sa predseda Výboru EP pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín Pascal Canfin.

 

img


Parlament tiež vyzval všetky krajiny, aby do svojich vnútroštátne stanovených príspevkov (NDC) zahrnuli aj emisie vyprodukované v medzinárodnej leteckej a námornej doprave. Podľa poslancov sú totiž súčasné ciele a opatrenia zamerané na znižovanie emisií v týchto sektoroch nedostatočné na dosiahnutie potrebných výsledkov. 

 

img


Novoprijaté uznesenie okrem iného tiež vyzýva členské štáty, aby prinajmenšom zdvojnásobili svoje príspevky do medzinárodného Zeleného klimatického fondu. Zároveň však vyjadruje aj znepokojenie nad tým, že skutočné záväzky rozvinutých krajín ešte nedosiahli spoločný cieľ tj. 100 miliárd amerických dolárov ročne. Parlament tiež vyzval členské štáty únie, aby do roku 2020 postupne ukončili všetky priame a nepriame dotácie fosílnych palív.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies