Čínsky fond chce investovať do rozvoja infraštruktúry v Európe a USA

NETKY.SK • 29 November 2011, 05:25 • 2 min
Čínsky fond chce investovať do rozvoja infraštruktúry v Európe a USA

Čínsky fond chce investovať do rozvoja infraštruktúry v Európe a USA

slovakia

left justify in out

img

Čínsky investičný fond chce údajne vložiť financie do zanedbanej americkej a európskej infraštruktúry a povzbudiť tak globálny rast. Uviedol to predseda fondu, Lou Ťi-wej v článku pre britský denník Financial Times.

Fond (China Investment Corp., CIC) vznikol v roku 2007. Až doteraz boli jeho aktivity obmedzené na investície do podielov vo firmách, s ktorými sa obchoduje na burze, aby nevzbudil v zahraničí rozruch.

Najnovšie má CIC záujem "zlepšiť americkú a európsku infraštruktúru, ktorá veľmi potrebuje investície", tvrdí jeho predseda. Nenaznačil, aké projekty a v ktorých krajinách chce fond podporiť, uviedol len, že by mohlo ísť o investície do energetiky, dopravy, digitálnych technológií a podobne.

To by ale znamenalo výraznú zmenu stratégie fondu, ktorý vznikol preto, aby umožnil Číne zlepšiť návratnosť devízových rezerv. Lou Ťi-wej zdôraznil, že CIC bude pôsobiť ako komerčný investor a jeho cieľom je zisk.

Podľa analytikov by tak fond mohol dosiahnuť stabilný zisk a znížiť tak riziko, ktoré predstavujú v súčasnosti investície do európskych a amerických dlhopisov.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies