Spoločnosť sa chystá testovať vakcínu na deťoch

NETKY.SK • 13 Február 2021, 16:16 • 2 min
Spoločnosť sa chystá testovať vakcínu na deťoch

LONDÝN - Oxfordská univerzita plánuje po prvý raz testovať na deťoch vakcínu proti koronavírusu, ktorú vyvinula v spolupráci s firmou AstraZeneca. Test bude vyžadovať účasť 300 dobrovoľníkov vo veku 6 až 17 rokov. Do 240 z nich dostane očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 a zvyšok kontrolnú vakcínu proti meningitíde.

slovakia

left justify in out

Vedúci výskumník testovania oxfordskej vakcíny Andrew Pollard vysvetlil, že hoci väčšina detí s ochorením COVID-19 nemá vážny priebeh, „je dôležité stanoviť bezpečnosť a imunitnú odpoveď na vakcínu u detí a mladých ľudí, pretože pre niektoré deti môže byť očkovanie prospešné". Test by mal podľa jeho slov pomôcť politikom pri rozhodovaní, či v budúcnosti rozšíriť masové vakcinačné programy aj na deti v rámci snahy o bezpečnosť v školách a rozsiahlejší boj s vírusom.

 

img

Očkovaciu látku AstraZeneca a Oxfordskej univerzity schválili už vo viac ako 50 krajinách sveta, dosiaľ na použitie u ľudí nad 18 rokov. Vakcínu proti COVID-19 testujú na deťoch aj ďalšie farmaceutické firmy. Pfizer, ktorého látka už je povolená na použitie u ľudí od 16 rokov, začal v októbri svoju látku testovať na deťoch od 12 rokov. K podobnému kroku v decembri pristúpila aj firma Moderna.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies