Informačnú povinnosť si splnila veľká väčšina výrobcov energie z OZE

NETKY.SK • 21 September 2015, 10:31 • 2 min
Informačnú povinnosť si splnila veľká väčšina výrobcov energie z OZE

BRATISLAVA - Zákonnú informačnú povinnosť, na základe splnenia ktorej môžu v budúcom roku čerpať štátnu podporu na nimi vyrobenú elektrinu, si splnila voči regulačného úradu väčšina producentov elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE). Túto povinnosť im legislatíva ukladá splniť do 15. augusta v roku.

slovakia

left justify in out

"Povinnosť podľa zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby na uplatnenie podpory v roku 2016 si voči Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zatiaľ dokázateľne splnila veľká väčšina výrobcov," uviedol pre TASR hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták. Výrobcovia elektriny podľa neho aj niekoľkokrát opakovane zasielali požadované údaje o svojich rôznych zdrojoch viacerými formami, či už doporučene poštou, e-mailom, alebo ako súčasť cenových konaní.

 

"Skompletizovanie zoznamu je preto veľmi náročná administratívna práca, ktorá sa stále overuje a spresňuje. Aby úrad eliminoval problémy spôsobené rôznymi formami doručovania, preveruje aj všetkých výrobcov, ktorí si povinnosť nesplnili. Možno však konštatovať, že situácia sa oproti minulému roku rapídne zlepšila," zdôraznil hovorca ÚRSO.

 

"Tohtoročné nezákonné odobratie zákonom zaručenej podpory, ku ktorému siahli distribučné spoločnosti, ohrozuje 1200 firiem a až 3600 zamestnancov. Vážnejšia je však obava, že ak sa takýto krok 'prepečie' v roku 2015, môže sa zopakovať v ďalších rokoch. Znamenalo by to, že výrobcovia, ktorým zákon garantuje podporu na celých 15 rokov, z nej už viac neuvidia ani cent," upozornil 25. mája 2015 zastupujúci riaditeľ Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) Pavel Šimon.

 

Voči protestom SAPI namiereným proti regulačnému úradu a regionálnym distribučným sústavám sa ohradil ÚRSO už 6. februára 2015. Za stratu podpory na výrobu elektriny z OZE na rok 2015, ktorá sa týka asi 1200 výrobcov, podľa ÚRSO označuje SAPI nesprávneho vinníka, keďže pri novelizácii príslušného zákona asociácia nemala žiadne pripomienky.

 

Výrobcovia elektriny z OZE mali do 15. augusta 2014 nahlásiť distribučným spoločnostiam a ÚRSO plán výroby na tento rok. Úrad na základe týchto údajov reguluje koncovú cenu elektriny pre domácnosti a priemysel. Približne 1200 z nich si podľa štátu túto povinnosť nesplnilo, hoci oni tvrdia opak. Niektorí však poslali oznámenie len pár dní pred uplynutím termínu, takže distribučné spoločnosti ho nedostali včas.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies