Bratislava má na krku obrovský problém. V hlavnom meste vzniklo nové ohnisko nákazy!

NETKY.SK • 21 Január 2021, 10:11 • 2 min
Bratislava má na krku obrovský problém. V hlavnom meste vzniklo nové ohnisko nákazy!

BRATISLAVA – V hlavnom meste vzniklo nové ohnisko nákazy. Koronavírus sa nekontrolovateľne šíri medzi bezdomovcami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Primátor Bratislavy Matúš Vallo žiada verejnosť o pomoc. Hľadá zdravotníkov, ktorý by pomohli so zdravotnou starostlivosťou o nakazených ľudí bez domova.

 

Nové ohnisko mesto identifikovalo pri pravidelnom pretestovaní bezdomovcov. Žiaľ, z množstva urobených antigénových testov sa ukázalo, že pozitívne testovaných ľudí rapídne pribúda.

 

Magisrát navýšil kapacitu karanténneho mestečka

„Musím vám oznámiť jednu nepríjemnú správu. Identifikovali sme nové ohnisko COVID-19 v našom meste. Pri pravidelných testovaniach ľudí bez domova sa ukázalo, že koronavírus sa v tejto komunite začal nebezpečne šíriť,“ informoval Vallo na sociálnej sieti Facebook.

 

V reakcii na vzniknutú situáciu musel magistrát navýšiť kapacitu karanténneho mestečka, ktoré sa nachádza na Hradskej ulici vo Vrakuni.

 

 

Kapacitu pritom navyšovali za posledné tri dni už po druhý krát. Aktuálne je k dispozícii sto lôžok, ktoré sa podľa primátora naplnia už v priebehu pár dní.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Bratislava chce zvýšiť počet odberných miest, testovanie bude tak dostupnejšie

 

V izolácii je už 70 ľudí

„Zároveň organizácia Depaul Slovensko s našou podporou v pondelok spustila karanténnu zónu v ich vlastnej nocľahárni, ale aj v tomto prípade sa ich celková kapacita 44 lôžok rýchlo zapĺňa. Momentálne je v karanténe na Hradskej viac ako 70 ľudí. Ďalších nových infikovaných z radov ľudí bez domova, ktorých očakávame po ich najbližšom pretestovaní, už dokážeme umiestňovať len v krízovom režime, pretože nám chýba personál aj lôžka,“ opísal situáciu Vallo.

 

Zdôraznil, že mesto bude potrebovať pomoc zo strany štátu pri umiestňovaní nových infikovaných ľudí. Navrhol, že by mohlo ísť o karanténne objekty, ktoré sa používali počas prvej vlny pandémie.

 

img

 

„Ľudia bez domova sú sami zraniteľnou skupinou, ale zároveň sú aj potenciálnym rizikom prenosu nákazy medzi ostatných ľudí,“ napísal primátor Bratislavy s tým, že mesto sa aktuálne venuje víkendovému plošnému testovaniu, aby boli zabezpečené všetky ľudské aj materiálne kapacity.

 

"Pokiaľ bude problém v podobe nového ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova aj naďalej eskalovať, dokážeme ho riešiť už len v súčinnosti so štátom," skonštatoval primátor.

 

Mohlo by vás zaujímaž: REPORTÁŽ V Bratislave otvorili nové odberové miesto. Župa predstavila aj jednu novinku, ktorá zefektívni testovanie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies