Vakcína COVAX priletí do Afriky v marci

NETKY.SK • 14 Január 2021, 17:17 • 2 min
Vakcína COVAX priletí do Afriky v marci

NAIROBI - Afrika by sa mala v priebehu marca dočkať prvých dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v rámci iniciatívy pre globálny prístup k očkovacím látkam (COVAX) podporovanej Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Vo štvrtok to potvrdila šéfka africkej pobočky WHO Matshidiso Moeti.

slovakia

left justify in out

Rozdelenie pre krajiny 

Očakáva sa, že v rámci iniciatívy COVAX by na "čierny kontinent" malo prísť asi 600 miliónov dávok. Tie budú rozdeľované štátom na základe veľkosti populácie a závažnosti prepuknutia choroby, pričom prioritou bude zaočkovanie zdravotníckych pracovníkov.

 

img

 

Boj s COVID-19 v Afrike 
Africký kontinent momentálne zaznamenáva približne 30-tisíc nových prípadov denne. Súvisiace úmrtia v priebehu minulého týždňa stúpli o 21 %, keď evidovali viac ako 5 400 obetí.

 

Celkovo dosiaľ na kontinente zachytili viac ako 3,1 milióna prípadov koronavírusu a 75-tisíc úmrtí. "Bohužiaľ, úmrtnosť u nás rastie veľmi rýchlo," povedal riaditeľ afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) John Nkengasong.

 

img

 

Cieľ Afriky 
Afrika si mimo iniciatívy COVAX zabezpečila ďalších takmer 300 miliónov dávok. Na "čiernom kontinente" chcú zaočkovať aspoň 60 % z celkovej 1,3-miliardovej populácie, čo predstavuje asi 780 miliónov ľudí.

 

CDC uviedlo, že na splnenie tohto cieľa bude potrebných asi 1,5 miliardy dávok za predpokladu, že každá osoba dostane dve. "Musíme to urobiť rýchlo. Ekonomiky slabnú a ľudia umierajú," skonštatoval Nkengasong.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies