Existujú modré psy? V Rusku sa objavili psy s modrou srsťou, neskôr prišli aj zelené

NETKY.SK • 20 Február 2021, 16:13 • 2 min
Existujú modré psy? V Rusku sa objavili psy s modrou srsťou, neskôr prišli aj zelené

RUSKO - Rusko zrejme vyriešilo záhadu modrých a zelených psov, ktoré sa u nich objavili.

slovakia

left justify in out

Neďaleko opustenej sklárskej továrne v Dzeržinsku bolo nájdených sedem psov s modrou srsťou. Bolo to v priemyselnom meste neďaleko Nižného Novgorodu, 370 km východne od Moskvy.

 

Fotografie a videá  sa stali virálnymi po tom, čo miestne médiá 11. februára informovali o týchto čudných psoch. O týchto psoch informoval napríklad portál ria.ru, či iné svetové médiá.

 

 

Našťastie psíky odchytili 13. februára a  boli prevezené na veterinárnu kliniku v Nižnom Novgorode, kde im boli odobraté vzorky krvi a výkalov. V ich srsti sa našli stopy pruského modrého farbiva.

 

Ruské médiá informovali, že psíky sú zdravé no obávajú sa, že zmenu farby srsti mohla spôsobiť toxická chemikália, napríklad síran meďnatý. No v továrni sa vyrábalo akrylové sklo a kyselina prusová  a je teda dosť možné, že psy sa tam iba vyváľali v  modrom práškovom farbive.

 

„Podľa výsledkov analýz uskutočňovaných Výskumným ústavom chemickým na Univerzite v Nižnom Novgorode pomenovaným po Lobachevskom a regionálnom výbore štátneho veterinárneho dozoru, bol na srsti siedmich psov odchytených na Dzeržinsku nájdený modrý pigment „ pruská modrá “,“ uvádza sa v odbornej správe.

 

Ďalšie záhadné psy

 

O niečo neskôr sa objavili aj zelené psy v Podolsku. V priemyseľnom meste vzdialenom 37 km južne od Moskvy. Vraj boli videné v blízkosti opusteného skladu, kde boli uložené vrecia práškovej zelenej farby.

 

 

Na sociálnych sieťach v Rusku sa však rozmohla úvaha, že niekto psi v Podolsku namaľoval, aby získali takú popularitu, ako tie modré.

 

Veterinári teda vyšetrili aj tieto psy. Príčina ich zelenej kožušiny však nebola zistená, ale sú zdravé a priateľské.

 

Nech už sa farba na psiu srsť dostala akýmkoľvek spôsobom, poukazuje to na neustále pretrvávajúce riziko chemického znečistenia v Rusku, pochádzajúce zo starých priemyselných fabrík z čias komunizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona