Na Srí Lanke preverujú únik nafty z lode, ktorú zničil rozsiahly požiar. Hrozí ekologická katastrofa!

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 10:21 • 2 min
Na Srí Lanke preverujú únik nafty z lode, ktorú zničil rozsiahly požiar. Hrozí ekologická katastrofa!

KOLOMBO - Srílanské úrady odobrali vzorky vody s cieľom zistiť, či z potápajúcej sa nákladnej lode zničenej požiarom neuniká nafta.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom v piatok s tým, že na výsledky testov zo štvrtka ešte čakajú. Vzorky odobral úrad na ochranu morského prostredia, uviedlo ministerstvo životného prostredia.

 

 

 

Obavy z ekologickej katastrofy

Na únik nafty upozornilo Planet Labs Inc na základe satelitných snímkov. Vo vode zachytili látku, ktorá by po dvojtýždňovom požiari lode mohla byť nafta. 

Oheň zničil väčšinu nákladu, ktorý okrem iného obsahoval aj 25 ton kyseliny dusičnej a ďalších chemikálií, no panujú obavy, že zostávajúce chemikálie a stovky ton paliva by mohli uniknúť do mora, zničiť tamojší morský život a znečistiť pláže.

 

 

Tie pritom znečistil už odpad z požiaru. Vláda preto zakázala rybolov v oblasti zhruba 80 kilometrov pozdĺž pobrežia.

 

Minister zodpovedný za ochranu pobrežia Nalaka Godahewa vo štvrtok prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter oznámil, že satelitné zábery môžu byť zavádzajúce. Doplnil, že srílanské a indické námorníctvo mu potvrdili, že tam nie je žiadny veľký únik nafty.

 

Mohlo by vás zaujímať: Srílandská polícia zriadila špeciálny tím, ktorý prešetrí okolnosti požiara nákladnej lode

 

Oheň zachvátil palubu lode
Loď MV X-Press Pearl plaviaca sa pod singapurskou vlajkou začala horieť 20. mája, keď kotvila zhruba 18 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Kolombo a čakala na prístup do prístavu.

 

Nachádzalo sa na nej do 1500 kontajnerov. Námorníctvo predpokladá, že požiar spôsobili chemikálie. Oheň sa podarilo uhasiť po 12 dňoch a loď sa následne začala potápať.

 

Úsilie dostať loď do hlbších vôd ďalej od prístavu v Kolombe zlyhalo, keď sa potopila zadná časť plavidla a zostala na morskom dne. V súčasnosti je loď stále čiastočne potopená vo vode hlbokej približne 21 metrov.

Súd v Kolombe minulý týždeň nariadil zákaz vycestovania z krajiny pre kapitána, lodného inžiniera a jeho zástupcu. Srílanská vláda plánuje proti majiteľom lode podniknúť právne kroky, aby dostala odškodnenie.
 

Prečítajte si tiež: Situácia okolo potopenej nákladnej lode na Srí Lanke sa komplikuje. Patápačom nepraje počasie

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies