REPORTÁŽ: Koncertovali tu Karel Kryl, Peter Nagy aj Bez ladu a skladu. Kultový kulturák po dvojročnej rekonštrukcii opäť funguje!

NETKY.SK • 15 September 2021, 09:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Koncertovali tu Karel Kryl, Peter Nagy aj Bez ladu a skladu. Kultový kulturák po dvojročnej rekonštrukcii opäť funguje!

Legendárny kulturák na Vajnorskej ulici v Bratislave je späť! Po rozsiahlej rekonštrukcii ho opäť otvorili pre verejnosť. Na veľkolepej otváracej show vystúpili slovenská legenda Peter Nagy, Juraj Bača a talentovaná dcéra Maroša Kramára Tamara. Pozrite si reportáž Netiek, v ktorej sa dozviete, čo známych umelcov spája s kultúrnym domom a aké naň majú spomienky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Kultúrny dom na Vajnorskej funguje už od roku 1957. Kultové zariadenie prežilo zmenu režimu a v roku 2017 oslávilo 60.-te výročie vzniku. Stredisko si za desiatky rokov vybudovalo povesť významného bratislavského centra kultúry. Účinkovalo v ňom množstvo legendárnych kapiel, významných hudobníkov aj divadiel. V jeho priestoroch začínalo Radošinské naivné divadlo, ktoré vo svojej dobe nechceli prijať nikde inde v Bratislave či Bolek Polívka, ktorého vtedy takmer nikto nepoznal. Koncertovali tu Karel Kryl, Jaromír Nohavica, Eva Pilarová, Elán, bratia Nedvědovci, Bez ladu a skladu a Peter Nagy, ktorý prišiel zahrať aj na jeho znovuotvorenie.

 

„Chodieval som na Vajnorskú ešte v časoch, keď tu boli burzy starožitností. Ja som totiž zbieral také tie staré veci. A potom sme tu koncertovali s kapelou, odohrali sme tu snáď sto koncertov a vždy tu bola úžasná atmosféra. Tá história na teba dýchne. Tu hrali už všetci, ktorí sa podieľali na česko-slovenskej popmusic. Dúfam, že tento kulturák zostane živý, pretože je evidentné, že ho ľudia majú naozaj radi. Verím, že sa sem v budúcnosti ešte vrátim,“ prezradil legendárny Peter Nagy. 

 

img

 

Vajnorská získala po rekonštrukcii úpravu vonkajšieho vstupného priestoru, recepcie, šatne, baru či toaliet. Výrazne vynovili aj hlavnú sálu, ktorá dostala nové akustické závesy. Hlavný vchod do strediska kultúry je plne bezbariérový.

 

„Uplynulé obdobie pre nás nebolo vôbec jednoduché. Som vďačná, že sa nám podarilo zvládnuť boj nielen s rekonštrukciou strediska, ale aj s organizáciou otvorenia. Do poslednej chvíle sme vzhľadom na stále sa zhoršujúcu situáciu spojenú s pandémiou netušili, koľko návštevníkov privítame. Ďakujem všetkým, ktorí na otvorení neúnavne pracovali,“ neskrývala radosť riaditeľka Mária Priečinská.

 

img

 

Na slávnostnom otvorení si diváci užili strhujúcu bubnovú show Jamadan, tanečnú skupinu pod vedením choreografa Miňa Kereša The Pastels. Piesne Karola Duchoňa skvelo interpretoval spevák Juraj Bača. Pútavý hlas predviedla Tamara Kramar. Akciu moderovali Bibiana Ondrejková a Roman Pomajbo.

 

„To, čo sa tu dnes večer udialo, je naozaj zázrak. Súčasná situácia kultúre vôbec nepraje. Otvárať zrekonštruovaný kultúrny stánok je preto takmer nemysliteľné. V situácii, keď v spoločnosti vládne stres a strach, môžeme ľuďom opäť poskytovať hudbu, humor, krásne príbehy, možnosť stretávať sa, oddýchnuť si a prísť na iné myšlienky. Nesmierne si vážim, že som mohol byť pri tom,“ nešetril chválou Roman Pomajbo.

 

img

 

Na slávnostné otvorenie strediska kultúry budú v nasledujúcich dňoch nadväzovať ďalšie sprievodné podujatia.

 

„Chceme opäť organizovať tradičné podujatia, koncerty, divadlá či muzikály. Predovšetkým však pritiahnuť mladšiu cieľovú skupinu a umelcov, ktorým už dnes vieme poskytnúť atraktívnejší program a priestory. Plánujeme založiť aj vlastné novomestské divadlo,“ dodala Mária Priečinská.

 

Pozrite si reportáž Netiek, v ktorej sa dozviete, ako si na Vajnorskú spomínajú Peter Nagy, Jozef Oklamčák, Zuzana Haasová, Marcel Nemec, Roman Pomajbo, Juraj Bača, Bibiana Ondrejková a ďalší.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona