Illinois uzákonil manželstvá homosexuálov ako 16. štát USA

NETKY.SK • 21 November 2013, 09:18 • 2 min
Illinois uzákonil manželstvá homosexuálov ako 16. štát USA

CHICAGO - Illinois je od stredy 16. štátom USA, kde zákony uznávajú manželské zväzky dvojíc rovnakého pohlavia.

slovakia

left justify in out

Úpravu schválenú začiatkom novembra štátnym zákonodarným zborom podpísal guvernér Pat Quinn iba niekoľko dní po tom, ako manželstvá homosexuálov uzákonil tichomorský Havaj. Podpisový akt v prítomnosti zhruba trojtisícového davu pritom označil za "oslavu triumfu demokracie a slobody". Podľa Quinna bude jednou z ďalších úloh "pomôcť zvyšku Ameriky k dosiahnutiu rovnoprávnosti v manželstvách". Trinásťmiliónový Illinois, ktorý je piatym najľudnatejším štátom USA, bude podpísaný zákon uplatňovať od 1. júna 2014.

Dvojice rovnakého pohlavia sa momentálne môžu sobášiť v 14 z 50 štátov USA ako aj na území hlavného mesta Washington. Najvyšší súd USA v júni rozhodol o protiústavnosti takzvaného Zákona o obrane manželstva, ktorý dvojiciam rovnakého pohlavia odopieral výhody poskytované manželom federálnymi úradmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies