Nemecká prokuratúra vyšetruje plánovaný teroristický útok

NETKY.SK • 14 December 2021, 06:41 • 2 min
Nemecká prokuratúra vyšetruje plánovaný teroristický útok

KARLSRUHE/ HAMBURG - Vyšetrovanie plánovaného islamistického teroristického útoku, o ktorom minulý piatok informovali bezpečnostné úrady v nemeckom meste Hamburg, prevzala generálna prokuratúra v Karlsruhe. Dôvodom je, že ide o mimoriadne závažný prípad.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťročný mladík nemecko-marockého pôvodu, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe už od augusta, sa na tzv. darknete pokúsil kúpiť si zbraň s muníciou a ručný granát – odhalil ho však vyšetrovateľ v utajení. Čelí obvineniam z prípravy závažného násilného činu ohrozujúceho štát a porušenia zákona o vojnových zbraniach.

 

img

 

Vyšetrovatelia minulú stredu vykonali razie na adresách kontaktných osôb podozrivého vo viacerých spolkových krajinách. Pri bytovej prehliadke tohto muža sa našli chemikálie a komponenty na výrobu výbušnín vrátane kilogramu dusičnanu draselného, kilogramu síry, pol kilogramu dreveného uhlia a niekoľko stoviek skrutiek a matíc.

 

img

 

Muž chcel údajne spáchať útok s čo najväčším počtom obetí a zranených, pričom zaistené látky by stačili na to, aby došlo k veľkým stratám na životoch. Úrady zatiaľ nemajú informácie o tom, kde a kedy plánoval útok spáchať, uviedol šéf hamburského krajinského kriminálneho úradu Mirko Streiber. Takisto nie je známe, či mal i prípadných spolupáchateľov.

 

Podozrivý je navyše podľa vyšetrovateľov napojený na radikálnu scénu – je synom islamistu, ktorého hamburské úrady už dlhú dobu monitorujú. Jeho otec totiž patrí k okruhu ľudí okolo mešity al-Kuds v Hamburgu, v ktorej sa stretávali niektorí z aktérov teroristických útokov z 11. septembra 2001. Hamburské úrady túto mešitu zatvorili v roku 2010 po tom, čo tam znova zaznamenali džihádistické aktivity.

 

Možno vás zaujme: Putin povedal, že v 90. rokoch bola v Rusku občianska vojna a agenti CIA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies