V Číne označili podmienky účasti na rokovaniach o jadrových zbraniach

NETKY.SK • 8 Júl 2020, 11:38 • 2 min
V Číne označili podmienky účasti na rokovaniach o jadrových zbraniach

PEKING - Čína je pripravená pripojiť sa k trojstranným rokovaniam o odzbrojení so Spojenými štátmi a Ruskom, ak Washington súhlasí so znížením svojho jadrového arzenálu na úroveň Pekingu, vyhlásil v stredu riaditeľ odboru kontroly zbraní ministerstva zahraničných vecí Číny Phu Tsun.

slovakia

left justify in out

"Spýtali sme sa Spojených štátov: keď požiadate Čínu, aby sa pripojila k trojstranným rozhovorom, čo  tým konkrétne myslíte? V tejto veci existujú dva spôsoby, ako dosiahnuť paritu: buď Čína zvýši svoj jadrový arzenál na úroveň Spojených štátov alebo ste pripravení ho znížiť na našu úroveň." 

 

img

 

"USA na túto otázku zatiaľ neodpovedali..... Ak Spojené štáty povedia, že sú pripravení znížiť svoju úroveň na úroveň Číny, budeme radi a pripojíme sa k rokovaniam nasledujúci deň", uviedol na briefingu Phu Tsun.

 

Dodal, že Čína obhajuje to, aby USA a Rusko predĺžili Zmluvu o obmedzení strategických zbraní a na jej základe naďalej znižovali svoj jadrový arzenál.

 

img

 

Zmluva o obmedzení strategických útočných zbraní (START-3), podpísaná v roku 2010, zostáva jedinou súčasnou zmluvou o obmedzení zbraní medzi Ruskom a USA. Platnosť dohody končí vo februári 2021, zatiaľ Washington neoznámil, či má v úmysle ju predĺžiť.

 

img

 

Americká vláda na rôznych úrovniach zdôrazňuje potrebu zapojiť Čínu do rokovaní o vypracovaní novej trojstrannej jadrovej dohode medzi Ruskom, Čínou a Spojenými štátmi. Peking túto myšlienku odmieta. Minister zahraničia Sergej Lavrov poznamenal, že Rusko uprednostňuje predĺženie platnosti zmluvy START-3 bez predpokladov.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20200708/1574034316.html

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona