Žiadosť o vrátenie DPH z iných krajín EÚ sa podáva už iba elektronicky

NETKY.SK • 19 August 2010, 12:25 • 2 min
Žiadosť o vrátenie DPH z iných krajín EÚ sa podáva už iba elektronicky

Žiadosť o vrátenie DPH z iných krajín EÚ sa podáva už iba elektronicky

slovakia

left justify in out

Žiadosť o vrátenie DPH z iných členských štátov Európskej únie (EÚ) za rok 2009 treba podať elektronickou formou najneskôr do 30. septembra 2010. "Platiteľ DPH, ktorý realizoval nákupy tovarov alebo služieb v inom členskom štáte Európskeho spoločenstva, môže požiadať o vrátenie DPH za rok 2009, ak celková suma DPH je najmenej 50 eur alebo ekvivalent v národnej mene," konštatoval pre TASR hovorca Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslav Dobák.
Povinnosť elektronického podávania žiadosti, ako aj zmenu termínu so sebou priniesla novela zákona o DPH a nový systém vrátenia DPH medzi členskými krajinami. Registrovaný platiteľ dane, ktorý si uplatňuje nárok na jej vrátenie v členskom štáte, tak bude s daňovou správou v SR a daňovou správou členského štátu komunikovať prostredníctvom portálu DR.
Pre získanie prístupu k službe sa treba zaregistrovať na elektronickom portáli a autorizovať sa na príslušnom daňovom úrade. Pri podávaní žiadosti o vrátenie DPH musí používateľ použiť zaručený elektronický podpis ako bezpečnostný prvok, ktorý umožňuje rovnosť elektronického a papierového dokumentu.
"Ak platiteľ nie je užívateľom autorizovaných elektronických služieb, alebo nemá zaručený elektronický podpis, odporúčame urobiť potrebné úkony čo najskôr," upozornil Dobák.
Podmienkou podania žiadosti je, že platiteľ nie je usadený alebo registrovaný pre DPH v členskom štáte, kde si uplatní nárok na vrátenie a v tuzemsku vykonáva činnosti s nárokom na odpočet DPH.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies