I. UHLIARIK: Verí, že na oddlženie nemocníc bude potrebná čo najnižšia suma

NETKY.SK • 9 December 2010, 11:55 • 2 min
I. UHLIARIK: Verí, že na oddlženie nemocníc bude potrebná čo najnižšia suma

I. UHLIARIK: Verí, že na oddlženie nemocníc bude potrebná čo najnižšia suma

slovakia

left justify in out

img

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) verí, že suma, ktorá bude potrebná na oddlžovanie nemocníc pred ich transformáciou na akciové spoločnosti, bude čo najnižšia. Ako ďalej ozrejmil na Trend konferencii Zdravotnícky manažment, dlh štátnych nemocníc je v súčasnosti na úrovni asi 170 miliónov eur.
       Prostriedky na oddlžovanie sa budú musieť hľadať v rámci mimorozpočtových zdrojov. Šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) sa koncom novembra vyjadril, že o tom, koľko peňazí bude na tento krok potrebných, ako aj o tom, kedy sa zrealizuje, je predčasné hovoriť.
      Nemocnice sa už v minulosti oddlžovali dvakrát, prvýkrát za vlády Mikuláša Dzurindu prostredníctvom spoločnosti Veriteľ. Na tento účel sa vtedy využilo asi 664 miliónov eur. Oddlžoval aj kabinet Roberta Fica, nemocniciam poskytol 130,2 milióna eur, ktoré budú musieť do 15 rokov vrátiť s dvojročným odkladom splátok.
      Nemocnice by sa mali podľa návrhu novely zákona o zdravotných poisťovniach transformovať do konca budúceho roka. V odôvodnených prípadoch by sa tento termín mohol posunúť o pol roka. O obnovení transformácie nemocníc dnes rozhodnú v parlamente poslanci. Minister Uhliarik sa už dávnejšie vyjadril, že práve transformácia nemocníc bude liekom na dlh v zdravotníctve.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies