Hyundai musí vyplatiť za nehodu v USA odškodné 14 miliónov

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 13:02 • 2 min
Hyundai musí vyplatiť za nehodu v USA odškodné 14 miliónov

LONDÝN - Súd v americkom štáte Virgínia nariadil juhokórejskej automobilke Hyundai vyplatiť odškodné vo výške 14 miliónov USD (10,74 milióna eur) rodine mladíka, ktorý utrpel ťažké zranenia mozgu. Dôvodom mal byť podľa súdu fakt, že pri havárii sa neaktivovali bočné airbagy. Informovali o tom agentúra Reuters s server BBC.

slovakia

left justify in out

Právni zástupcovia poškodeného Zacharyho Duncana v žalobe uviedli, že airbagy sa neaktivovali preto, lebo automobilka umiestnila senzory na nesprávne miesto. K havárii došlo v roku 2010. Duncan, ktorý vtedy vo veku 16 rokov šoféroval Hyundai Tiburon, zišiel po rýchlej jazde z cesty a narazil do stromu.

"Toto je dôležité víťazstvo pre nášho klienta, ale aj pre bezpečnosť automobilovej verejnosti," povedal Duncanov právny zástupca Ari Casper. "Dúfame, že rozhodnutie súdu prispeje k tomu, že automobilky budú na trh dodávať skutočne bezpečné autá," dodal.

Hyundai však oznámil, že s verdiktom nesúhlasí a plánuje sa odvolať. Spoločnosť poukázala na to, že jej systém airbagov splnil federálne bezpečnostné štandardy, prešiel dôslednými testami, ktoré potvrdili, že je bezpečný. Zároveň uviedla, že pri havárii sa Duncanovo auto niekoľkokrát prevrátilo a do stromu narazilo strechou, takže zraneniam hlavy, ktoré utrpel, by bočný airbag nedokázal zabrániť.

Automobilku nepriamo podporili aj analytici v automobilovom sektore, podľa ktorých ide o jednorazový incident. Ako dodali, autá Hyundai patria k tým bezpečnejším a tento prípad by nemal ohroziť reputáciu juhokórejskej spoločnosti.

Je však stále možné, že spoločnosť pre každý prípad zvolá vozidlá na preskúmanie. Podľa analytikov by to mohla urobiť s cieľom ubezpečiť verejnosť, že jej autá sú skutočne v poriadku. Americký trh je totiž pre juhokórejskú automobilku jedným z kľúčových. Po Číne je to druhý najväčší trh na svete pre autá Hyundai.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies