Hygienici upozorňujú, že niektoré výrobky na umývanie rúk môžu byť nebezpečné

NETKY.SK • 13 August 2019, 14:05 • 2 min
Hygienici upozorňujú, že niektoré výrobky na umývanie rúk môžu byť nebezpečné

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov, ktoré sa predávajú v Európe. Konkrétne ide o výrobky na umývanie a bielenie rúk.

slovakia

left justify in out

Výrobky boli v Írsku a Nemecku už dokonca nahlásené do systému RAPEX, teda rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky. Je možné, že by sa mohli nachádzať aj na Slovensku. 

 

img


Výrobok na umývanie rúk Fast Orange Hand Cleaner, značky Permatex z USA má v zozname zložiek uvedenú látku - methylisothiazolinone. Látka je povolená len do zmývateľných výrobkov. "Výrobca informoval, že upravil zloženie výrobku a od 7. mája 2018 výrobok túto látku neobsahuje. Preto sa hlásenie netýka výrobkov, ktoré boli vyrobené po uvedenom dátume a nemajú v zozname zložiek uvedenú látku methylisothiazolinone," uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

 


Hygienici upozorňujú aj na výrobok na bielenie pokožky Caro bright Lemon, značky BSQ Caro + bright Lemon, neuvedeného výrobcu. Vo výrobku sa nachádza látka kojic acid v nepovolenom množstve. Ako vysvetlil Mikas, tento výrobok nie je bezpečný pre vysoký obsah látky, ktorá je aplikovaná na veľký povrch pokožky.

 

img


Výrobky nie sú bezpečné, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o kozmetických výrobkoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies