HWR: Západné krajiny v obave z utečencov obmedzujú ich ľudské práva

NETKY.SK • 27 Január 2016, 14:28 • 2 min
HWR: Západné krajiny v obave z utečencov obmedzujú ich ľudské práva

ISTANBUL - Západné krajiny, ktoré sa boja potenciálnych útokov zo strany utečencov, prijímajú v mene bezpečnosti kontraproduktívnu politiku a poškodzujú tak ľudské práva. Vo svojej výročnej správe, posudzujúcej dodržiavanie ľudských práv na celom svete, to dnes vyhlásila medzinárodná ľudskoprávna skupina Human Rights Watch (HRW).

slovakia

left justify in out

Výkonný riaditeľ HRW Kenneth Roth pokarhal ako Európu, tak aj Spojené štáty za "neslýchanú islamofóbiu a hanebné démonizovanie utečencov". Upozornil tiež na to, že takéto správanie vytvára určitý druh "rozdeľovania a nevraživosti", ktoré radi zneužívajú práve verbovači do teroristických organizácii.

 

Výročná správa HWR, ktorá mapuje situáciu ľudských práv vo viac ako 90 krajinách, vyšla dnes v tureckom Istanbule a citovala z nej agentúra AP. Práve Turecko je domovom približne 2,2 milióna sýrskych utečencov a tiež hlavným východiskovým bodom pre väčšinu migrantov, ktorí sa stadiaľ pokúšajú dostať do Európy.,

V dôsledku vojnových konfliktov či represií je momentálne na celom svete presídlených vyše 60 miliónov ľudí, približuje ďalej HWR. Pritom v prípade prerozdelenia by tých približne milión ľudí, ktorí sa vlani doplavili cez more do Európy, predstavovalo len 0,2 percenta v celej populácii EÚ, uviedol Roth.

"Vytvorenie bezpečného a organizovaného spôsobu, akým by utečenci mohli prichádzať do Európy, by znížilo počet obetí na mori a pomohlo by aj imigračným úradom zabrániť bezpečnostným rizikám," povedal výkonný riaditeľ.

 

Dodal, že vlády európskych krajín i Spojených štátov teroristickú hrozbu v podobe utečencov momentálne využívajú na to, aby posilnili svoje donucovacie právomoci - vrátane sledovania.

 

HWR vo výročnej správe ďalej uvádza, že najväčšie zásahy voči občianskej spoločnosti sa v uplynulom roku odohrali v Rusku a Číne. Podobné trendy si organizácia všimla aj v Turecku, Izraeli, Keni, Sudáne a Juhoafrickej republike (JAR).

 

HWR, naopak, vyzdvihla úspech, ktorý sa vlani podarilo dosiahnuť komunite LGBT, a to vrátane uzákonenia sobášov osôb rovnakého pohlavia v Írsku, Mexiku a Spojených štátoch, či dekriminalizácie homosexuálov v Mozambiku.

 

Ľudskoprávna organizácia dodala, že približne jedna tretina dievčat žijúca v rozvojových krajinách sa vydáva skôr než vo veku 18 rokov a vo väzbe je podľa jej údajov v súčasnosti viac ako jeden milión detí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies