BRATISLAVA - Vďaka jedinečnej chuti patrí kačacie mäso medzi chutné delikatesy, ktoré si labužníci z času na čas radi doprajú.
Napriek tomu, že je kačica tučným druhom domácej hydiny, obsahuje aj kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály. Okrem nasýtených tukov a cholesterolu je kačacie mäso zdrojom omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Ďalej je kačka bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A, E, K, viaceré minerály a stopové prvky, napríklad horčík, zinok, draslík, vápnik, selén a zinok.
Kačacie mäso je jemnejšie, husacina tuhšia. Práve preto je veľmi dôležité, ako sa pečú.
V husacej sezóne sa občas objaví aj tzv. husokačka s mylným dovetkom, že ide o kríženca husi a kačice. V skutočnosti v celom jej rodostrome žiadnu hus nenájdeme. Jej zmienka v názve má naznačiť, že mäso chutí lahodne ako husacina. Pritom je ale menej mastné.
Mäsko šťavnaté a jemné, že sa samo oddeľuje od kostí a koža krásne do chrumkava upečená. To sa dá v prípade kačice alebo husi dosiahnuť len pomalým pečením na nízkej teplote.
Kačka a hus na rozdiel od kuracieho mäska má výraznejšiu chuť a aj mäsko má výživnejšie. Zvieratá nedorastajú tak rýchlo a bývajú svalnatejšie.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies