Hurikán Maria napáchal v Portoriku miliardové škody, zahynulo najmenej 10 ľudí

NETKY.SK • 24 September 2017, 08:57 • 2 min
Hurikán Maria napáchal v Portoriku miliardové škody, zahynulo najmenej 10 ľudí

SAN JUAN - Úrady v karibskom Portoriku evidujú v dôsledku hurikánu Maria už najmenej desať mŕtvych a veľké materiálne škody, ktorých rozsah bude zrejme vyčíslený v miliardách dolárov. Podľa zatiaľ nepotvrdených údajov, ktoré dnes agentúra DPA prevzala z miestneho denníka El nuevo día, mohlo prísť o život celkove až 16 ľudí.

slovakia

left justify in out

Portorický guvernér Ricardo Rosselló uviedol, že odstraňovanie škôd bude nákladnejšie ako v prípade ničivého hurikánu Georges, ktorý zasiahol toto územie Spojených štátov v roku 1998. "Georges si vyžiadal náklady sedem až desať miliárd dolárov, teraz treba rátať s oveľa vyššími číslami," citovala jeho vyjadrenie DPA.

 

Maria zasiahla Portoriko v stredu ako najsilnejší hurikán za posledných vyše 80 rokov.

 

Takmer všetkých 3,4 milióna obyvateľov je naďalej bez elektriny a mnohé oblasti sú odrezané od komunikačných sietí. Prístup k pitnej vode má len približne 25 percent ľudí a problémom je aj nedostatok palív a míňajúce sa zásoby potravín. Vzhľadom na výskyt rabovania guvernér vyhlásil zákaz nočného vychádzania.

 

Viaceré obce v západnej časti Portorika evakuovali pre poškodenie priehrady Guajataca, ktorá po lejakoch zadržiava veľké množstvo vody. V evakuačných centrách sa nachádzalo približne 11.000 obyvateľov.

 

Americký prezident Donald Trump vyhlásil v Portoriku stav ohrozenia, čo umožní tamojšej samospráve čerpanie finančnej pomoci. Armáda Spojených štátov vyčlenila na podporné operácie šesť vrtuľníkov a štyri dopravné lietadlá.

 

Maria zasiahla v uplynulých dňoch okrem Portorika aj karibské ostrovy Dominika a Guadeloupe, pričom dokopy zahynulo viac ako 30 ľudí. Americké Národné centrum pre hurikány očakáva, že hurikán bude postupne slabnúť, pričom jeho výbežky môžu zasiahnuť americkú pevninu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies