Hudbu k novému česko-slovenskému filmu Vtedy v raji vytvorila Radůza

NETKY.SK • 4 November 2016, 15:30 • 2 min
Hudbu k novému česko-slovenskému filmu Vtedy v raji vytvorila Radůza

BRATISLAVA - Hudbu k novému česko-slovenskému filmu Vtedy v raji, dramatickému príbehu legendárneho horolezca Josefa Smitka a jeho druhov popravených nacistami v Terezíne, vytvorila pesničkárka Radůza.

slovakia

left justify in out

Témou filmu natočeného podľa knihy Josefa Urbana (Habermannov mlyn, Sedem dní hriechu) je sloboda v zlých časoch a nie je len rozprávaním o priateľstve na lane v ťažkom období nemeckej okupácie, ale predovšetkým o viere a nádeji na lepšiu budúcnosť. V hlavnej úlohe Josku debutuje olympijský medailista a majster sveta vo vodnom slalome Vavřinec Hradilek. V ďalších postavách sa predstavia Vica Kerekes, Jan Budař, Miroslav Etzler, Ondřej Havelka, Simona Stašová, Ladislav Mrkvička a iní.

 

Známa česká speváčka, multiinštrumentalistka a autorka hudby i textov nahrala soundtrack s Janáčkovou filharmóniou, gitaristom Josefom Štěpánkom, akordeonistom Petrom Samšukom, rakúskou sopranistkou Nikolou Proksch a Dechovou hudbou Václava Uhlíře. V titulnej pesničke ju na husliach sprevádzal Jan Cidlinský a na bicích nástrojoch David Landštof. Nahrávka vyšla v Radůza Records na CD aj digitálne.

 

 

Vo filme Vtedy v raji neznie len rovnomenná pieseň, ktorú na žiadosť scenáristu Josefa Urbana napísala Radůza už pred niekoľkými rokmi, ale tiež približne 40 minút symfonickej hudby. Hlavnou časťou filmovej hudby sú motívy z piesne Tenkrát v ráji, ktorá je vo filme v novej symfonickej verzii s klavírnym sprievodom. "Vždy som chcela skúsiť urobiť filmovú hudbu. Keď dostanete takú ponuku, tak to jednoducho musíte prijať, to sa nestáva každý deň," uviedla 43-ročná pesničkárka, ktorá na orchestrácii spolupracovala so svojou bývalou spolužiačkou z konzervatória Janou Vöröšovou.

 

Celý proces tvorby trval podľa Radůzy takmer tri roky. "Vznikalo to v dvoch vlnách. Bol to boľavý proces plný zmien. Skladala som polovicu na scenár a druhú na film. Sedela som v štúdiu pri klavíri, pozerala som sa na film a presne na danú scénu som skladala. Keď máte tému, tá práca je už ľahšia," naznačila s tým, že je asi prvá žena, ktorá napísala symfonickú hudbu pre celovečerný film v ČR.

 

"Hádam som prerazila cestu ostatným autorkám. Je to vlastne niečo ako dokumentárny soundtrack. Základný predpoklad je nemať strach a veriť, že sa dostanete až do konca. Mala som oporu a dobrých kolegov," odkazuje Radůza, ktorá sa pri tvorbe inšpirovala českým hudobným klasikom. "Priala by som filmu, aby naň prišli diváci. Je v tom veľká kopa práce, nechali sme na tom krv, pot a slzy. Soundtrack je český a povznášajúci. Vedome som preštudovala Dvořáka a inšpirovala som sa ním. A dúfam, že sa z toho dá vycítiť sloboda a rozhľad," uzavrela.

 

Slovenská distribučná premiéra Vtedy v raji (r. Peter Pálka, Dan Krzywoň) je naplánovaná na 24. novembra. Záštitu nad uvedením filmu na Slovensku prevzal prezident SR Andrej Kiska. TASR informovala Zuzana Szaboová zo spoločnosti Bontonfilm.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies