Na Slovensku dnes hrozia silné búrky, padať budú krúpy

NETKY.SK • 28 Máj 2019, 06:22 • 2 min
Na Slovensku dnes hrozia silné búrky, padať budú krúpy

BRATISLAVA - Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SMHÚ) na dnes vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami, dažďom a krúpami.

slovakia

left justify in out

Dnešné počasie zrejme nikoho nepoteší. Ponad strednú Európu sa presúva studení front, ktorý na naše územie prinesie oblačnosť, dážď prehánky  a búrky, ktoré budú miestami aj intenzívne. Predpokladá sa, že spadne do 15 mm zrážok, pri búrkach ojedinele 16 až 40 mm. Okrem toho meteorológovia vystríhajú aj pred krúpami. "Krúpy môžu byť aj veľké (alebo väčšie množstvo), pretože pre silnejší vertikálny strih vetra je šanca aj na vznik supercelárnych búrok a práve tie typicky produkujú aj veľké krúpy" priblížili meteorológovia na sociálnej sieti.

 

img

 

"S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 - 85 kilometrov za hodinu," uvádza SHMÚ.

 

img

 

Z dôvodu búrok môžu začať prechodne stúpať aj hladiny vodných hladín na malých tokoch. Pre Liptovský Hrádok platí zároveň 1. stupeň povodňovej aktivity, pre Veľké Kapušany 2. stupeň. Na riziko zvýšenia vodných tokov upozorňuje SHMÚ aj okres Michalovce, v ktorom platí hydrologická výstraha 2. stupňa.

 

Denné teploty by sa mali pohybovať na úrovni 19 až 24 stupňov.

 

Podobný charakter by si počasie malo zachovať až do štvrtkového večera, kedy sa oblačnosť začne zmenšovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies