Mladším dospelým s ochorením COVID-19 hrozí vážne poškodenie orgánov

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 13:17 • 2 min
Mladším dospelým s ochorením COVID-19 hrozí vážne poškodenie orgánov

U mladších dospelých hospitalizovaných s ochorením COVID-19 sú komplikácie takmer rovnako pravdepodobné, ako v prípade osôb starších ako 50 rokov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informoval spravodajský portál BBC, s týmto tvrdením prišla najnovšia britská štúdia, podľa ktorej v priemere až štyri z desiatich osôb vo veku 19 - 49 rokov mali počas liečby problémy s obličkami, pľúcami alebo inými orgánmi.

 

img


Výskum sa zameral na 73 197 dospelých všetkých vekových skupín v dovedna 302 britských nemocniciach počas vlaňajšej prvej vlny pandémie koronavírusu medzi 17. januárom a 4. augustom 2020. Ešte predtým, ako boli k dispozícii vakcíny a objavili sa nové varianty koronavírusu.

 

Prečítajte si: Slovensko bude mať do konca roka viac ako tri milióny vakcín

„Ukázalo sa, že nejde iba o chorobu starších a slabých ľudí,“ uviedol profesor Calum Semple, ktorý viedol výskum. „Údaje potvrdzujú skutočnosť, že COVID-19 nie je chrípka a vidíme, že aj mladší dospelí prichádzajúci do nemocnice trpia významnými komplikáciami, z ktorých niektoré si v budúcnosti budú vyžadovať ďalšie sledovanie a potenciálne ďalšiu liečbu,“ dodal.

 

img

 

 

Údaje štúdie naznačujú, že u osôb so závažnejšími symptómami Covidu je pravdepodobnejšie, že budú trpieť vážnymi zdravotnými problémami, čo ukazuje dôležitosť vakcín pri znižovaní závažnosti ochorenia v tejto poslednej vlne.

 

Štúdia bola navrhnutá iba na skúmanie krátkodobých komplikácií počas pobytu v nemocnici, existujú však dôkazy, že niektoré poškodenia orgánov môžu pretrvávať a stávajú sa formou takzvaného dlhého Covidu.

 

„Z iných infekčných chorôb vieme, že tieto problémy s obličkami alebo srdcom sa môžu vyvinúť do dlhodobejších komplikácií,“ povedala doktorka Annemarie Docherty, hlavná klinická lektorka z University of Edinburgh a konzultantka v odbore intenzívnej medicíny. „Myslím si, že je rozumné očakávať, že to môže byť rovnaké aj v prípade koronavírusu,“ dodala.

 

img


Približne polovica všetkých dospelých pacientov utrpela počas pobytu v nemocnici najmenej jednu komplikáciu. Najčastejšie to bolo poškodenie obličiek, nasledovalo poškodenie pľúc a srdca. Najvyššia miera výskytu bola u osôb starších ako 50 rokov, pričom najmenej jeden problém hlásilo 51 % všetkých pacientov.

Lekári si zatiaľ nie sú istí, ako môže ťažký priebeh ochorenia COVID-19 spôsobiť poškodenie orgánov. Predpokladá sa však, že v niektorých prípadoch môže vlastný imunitný systém tela vyvolať zápalovú reakciu a poškodiť zdravé tkanivo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies