Hudba spája. Vedeli ste o slávnom hudobnom i manželskom duu Slováka s Číňankou?

NETKY.SK • 23 November 2020, 16:12 • 2 min
Hudba spája. Vedeli ste o slávnom hudobnom i manželskom duu Slováka s Číňankou?

Vo svete je mnoho prípadov, keď sa hudba nielen spojila dvoch hudobníkov do vzťahu, ale vytvorila aj spojenie viacerých krajín. A takýmto prípadom sú aj manželia Šiškovci, ktorí spolu vytvárajú krásnu vážnu hudbu.

slovakia

left justify in out

Ruská operná speváčka sopranistka Anna Netrebko v páre s ázerbájdžánským tenoristom Yusifom Eyvazovom, alebo britský šéf dirigentov Sir Simon Rattle v páre s českou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou.

 

 

No takýto zaujímavý hubodný pár, ktorý už prerástol aj v manželstvo, nájdeme aj na Slovensku. „Ján je Slovák a jeho manželka je Číňanka. V Bratislave žila osem rokov a tam sa aj s Jánom spoznali. Začali spolu hrať a sú výborné virtuózne duo,“ prezradil Slovák žijúci v Číne Pavel Dvořák, ktorý si tiež vzal Číňanku.

 

Dodal, že koncerty majú na Slovensku, ako už aj v najľudnatejšej krajine sveta, kde začali koncertovať ostatné dva roky. Presťahovali sa sem „aj s ich dvoma malými deťmi“.

 

Práve s touto netradičnou dvojicou hudobníkov plánuje Pavel Dvořák rozprávať už v januári, keď majú opäť prísť do Šanghaja. „Slovák v Číne, alebo Číňanka na Slovensku, aký je v tom rozdiel a ako to vnímajú a ako to vnímajú aj ich deti,“ dodal s tým, že by mohlo ísť o veľmi zaujímavé poznatky.

 

 

Poznáme však viacero párov, ktoré spojila práve hudba a vzniklo tak aj medzinárodné manželstvo. Tak napríklad írsky dirigent či skladateľ Osmo Vänskä a koncertná majsterka Erin Keefe. Ako dopĺňa portál operaplus.cz zaujímavé je aj spojenie „francouzsko-taliansky tenorista Roberto Alagna  (prvou manželkou tenoristu bola rumunská sopranistka Angela Gheorghiu) a poľská sopranistka Aleksandra Kurzak".

 

Okrem tých spomenutých párov hudobníkov z rôznych krajín za pozornosť stoja aj „bulharská sopranistka Sonya Yoncheva a venezuelský dirigent Domingo Hindoyan“, ale aj napríklad „lotyšská mezzosopranistka Elīna Garanča & gibraltarský dirigent Karel Mark Chichon“.

 

Spojenie Fínska a Francúzska v hudobnom priemysle je v prevedení škandinávskej skladateľky, ktorá sa volá Kaija Saariaho s francúzskym skladateľom menom Jean-Baptiste Barrière. Aj iná hudobníčka z Francúzska tvorila pár s Rusom. „Ruský dirigent Semjon Byčkov & francúzska klavíristka Marielle Labèque,“ dopĺňa portál.

 

 

Zaujímavé je aj spojenie „ruská huslistka Viktoria Mullova (jej syn kontrabasista Misha Mullov-Abbado pochádza zo vzťahu so slávnym dirigentom) & anglický violoncellista Matthew Barley." A hudobné páry sú tu aj naprieč kontinentami, napr. o tom svedčí aj to, že kanadská violoncellistka Amanda Forsyth si našla izraelského huslistu, violistu Pinchasa Zukermana. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies