Rastúce stoly - ergonomický nábytok pre lepšie držanie tela

NETKY.SK • 17 Február 2023, 08:57 • 2 min
Rastúce stoly - ergonomický nábytok pre lepšie držanie tela

Vzpriamená pozícia je pre človeka najprirodzenejšia a prináša viacero zdravotných benefitov, od eliminácie bolestí až po zvýšenú úroveň energie. Ako by malo vyzerať správne držanie tela? Pomôžte si ergonomickým nábytkom - rastúcimi stolmi, ktoré sú inovatívnym riešením, ako byť nielen počas pracovnej doby v kancelárii aktívnejší.

slovakia

left justify in out

Správne držanie tela

 

Aj keď je státie pre človeka vo všeobecnosti prirodzenejšie ako sedenie, vyžaduje si určitú úroveň koncentrácie a vedomej snahy. Na chvíľu sa zastavte a pouvažujte, v akej polohe máte jednotlivé časti tela počas toho, ako kráčate alebo stojíte na mieste. Správne držanie by sa malo vyznačovať ramenami mierne zatlačenými dozadu tak, aby boli zarovno s ušami, rovnako tak aj bokmi, pričom nohy sú rozkročené na šírku ramien.

img

 

Rastúce stoly pre prácu v stoji

 

Správne zvolený a nastavený ergonomický nábytok poskytuje vhodné podmienky na zdravé držanie tela, prirodzené zakrivenie chrbtice do tvaru písmena S a cirkuláciu krvi. Nastaviteľné stoly umožňujú korigovať výšku pracovnej plochy, takže počas pracovnej doby môžete jednoducho striedať polohy a eliminovať tak dopady sedavého spôsobu života - pravidelné striedanie sedenia so státím, ideálne každú pol hodinu.

 

Tip: Pre oddialenie únavy a zníženie záťaže na chodidlá, kolená a nohy ako také si zadovážte odpruženú protiúnavovú podložku.

 

Ako nastaviť rastúci stôl

 

Na trhu sú dnes dostupné rôzne modely kancelárskych, pracovných či dokonca detských  elektricky výškovo nastaviteľných stolov. Rozsah zdvihu sa zvyčajne pohybuje od 60 do 125 cm, ideálna výška je však determinovaná telesnou výškou jeho používateľa. Všeobecná zásada hovorí o tom, že ruky s lakťami na stole by mali zvierať pravý uhol a zápästia voľne spočívať nad klávesnicou v neutrálnej polohe.

img

 

Opakované nastavenie požadovanej výšky, pri elektricky nastaviteľných stoloch, vám umožní pamäťový ovládač. Ten je schopný uložiť do pamäte rôzne úrovne nastavenia, zvyčajne tri až štyri, vďaka čomu môžete medzi jednotlivými prednastavenými polohami (pre sedenie a státie, prípadne pre viacerých členov domácnosti s rôznymi výškami) prepínať iba za pomoci jedného tlačidla. Cenovo dostupnejšou alternatívou sú manuálne rastúce stoly, ktoré ovládate ručne, teda pomocou mechanickej kľuky.

 

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si článok o základných typoch rastúcuch stolov.

 

Vyťažte zo svojej kancelárie alebo pracovne čo najviac! Kúpa inovatívnych výškovo nastaviteľných stolov je krokom k lepšiemu zdraviu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies