HRW: Sýrska vláda stojí za masovými popravami

NETKY.SK • 13 September 2013, 11:59 • 2 min
HRW: Sýrska vláda stojí za masovými popravami

BEJRÚT - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Humans Rights Watch (HRW) obvinila v najnovšej správe sýrsku vládu a provládne milície z vykonávania popráv, ktorých obeťami bolo začiatkom roka najmenej 248 ľudí v dvoch prevažne sunnitských dedinách v provincii Tartús na pobreží Stredozemného mora.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

HRW však upozorňuje, že počet popravených bol pravdepodobne oveľa vyšší. HRW má zdokumentované vraždy najmenej 23 žien a 14 detí vrátane dojčiat. Sunnitskí moslimovia stoja na čele odporu voči režimu prezidenta Baššára al-Asada patriaceho k menšinovej šiitskej odnoži alavitov. HRW v najnovšej správe uviedla, že vraždy sa udiali 2. a 3. mája. Správa vyšla v čase rokovania ministrov zahraničia USA a Ruska Johna Kerryho a Sergeja Lavrova v Ženeve o osude chemických zbraní použitých 21. augusta na predmestí Damasku.

"Zatiaľ, čo sa pozornosť sveta upiera na snahy docieliť, že sýrska vláda viac nepoužije chemické zbrane proti vlastnej populácii, nemali aby sme zabúdať na to, že jednotky sýrskej vlády použili konvenčné prostriedky na zabíjanie civilistov," uviedol riaditeľ HRW pre Blízky východ Joe Stork. Podľa ľudskoprávnej organizácie od začiatku konfliktu v marci 2011 zahynulo v Sýrii už viac ako 110 000 ľudí. Zločinmi v Sýrii by sa mal zaoberať Medzinárodný trestný súd (ICC) a Damask musí pri vyšetrovaní OSN spolupracovať, uvádza HRW v správe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies