Hrad legendárnej Bátoričky otvoria o týždeň

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 10:32 • 2 min
Hrad legendárnej Bátoričky otvoria o týždeň

ČACHTICE - Čachtický hrad po dvoch rokoch opäť otvoria pre verejnosť v piatok 20. júna popoludní.

slovakia

left justify in out

Oficiálne otvorenie je naplánované na sobotu dopoludnia. Hrad, opradený legendami o krvavej grófke Alžbete Bátoriovej, má za sebou rekonštrukciu hradieb a obnovu niektorých ďalších častí za viac ako milión eur.

 

V sobotu 21. júna bude návštevníkov vítať legendárna Bátoriová, po príhovore starostky Anny Ištokovej zaznejú výstrely z dela. Po celý deň budú vystupovať šermiari, chýbať nebude prezentácia stredovekých zbraní a katakomb, turnaje v lukostreľbe, na návštevu prídu Beckovskí rytieri a ľud pozdraví aj vojvoda Stibor. Zabezpečené bude občerstvenie v stredovekej kuchyni a vínnej pivnici. Rovnaký program je pripravený aj na nedeľu. V minulosti bol vstup na hrad bezplatný, po novom bude obec vyberať vstupné. Návštevníci s ním musia rátať už počas otváracieho víkendu. 

 

Obec Čachtice získala z eurofondov približne dva milióny eur na rekonštrukčné práce, verejná súťaž stlačila cenu na menej ako 1,1 milióna eur. Okrem tohto projektu obec do hradu investovala menšie sumy aj z vlastného rozpočtu. 

Čachtický hrad pred tristo rokmi dobyli vojská Františka II. Rákociho, odvtedy pustol. Zostali z neho len ruiny, napriek tomu bol obľúbeným cieľom turistov. Priťahuje ich predovšetkým legenda o hradnej panej, ktorá dala zabíjať mladé dievčatá, aby sa mohla kúpať v ich krvi. Bátoriová zomrela v hradnom väzení pred štyristo rokmi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies