Hongkonský líder odmietol odstúpiť

NETKY.SK • 3 Október 2014, 07:25 • 2 min
Hongkonský líder odmietol odstúpiť

HONGKONG - Šéf hongkonskej samosprávy Leung Čchun-jing vo štvrtok demonštrantom odkázal, že nevypočuje ich výzvy a zo svojho postu neodstúpi.

slovakia

left justify in out

Svoje rozhodnutie oznámil krátko pred vypršaním ultimáta. Demonštrantov zároveň varoval pred vážnymi dôsledkami v prípade ich obsadenia vládnych budov. Ako povedal, "kdekoľvek vo svete, ak demonštranti obkľúčia, zaútočia alebo obsadia vládne budovy sú dôsledky vážne". Protesty v Hongkongu vyvolalo augustové rozhodnutie, na základe ktorého bude musieť kandidátov do prvých priamych volieb v Hongkongu naplánovaných na rok 2017 najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu. Situácia je označovaná za najvážnejšiu od návratu Hongkongu pod čínsku správu v roku 1997.

 

Hongkong, v preklade Voňavý prístav, bol dlhé desaťročia súčasťou britského kráľovstva, ktoré si ho formálne prenajímalo. Po vypršaní nájomnej zmluvy medzi Londýnom a Pekingom v roku 1997 Briti správu odovzdali späť do rúk Číny. Hongkong sa však spolu s regiónom Macao teší osobitnému štatútu známemu ako "jedna krajina, dva systémy". Ten obyvateľom umožňuje žiť v oveľa slobodnejšej spoločnosti, ako je to na území kontrolovanom centrálnou čínskou vládou. Hongkong sa aj vďaka tomu stal finančným a ekonomickým centrom, ktoré púta pozornosť veľkým počtom výškových budov. Ich výstavbu podnietila jedna z najvyšších hustôt zaľudnenia na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies