Hongkonská samospráva zakázala stranu hlásajúcu nezávislosť od Číny

NETKY.SK • 24 September 2018, 15:57 • 2 min
Hongkonská samospráva zakázala stranu hlásajúcu nezávislosť od Číny

HONGKONG - Orgány v Hongkongu, ktorý je osobitnou správnou oblasťou Číny, podnikli v pondelok bezprecedentný krok proti tamojšiemu separatizmu v podobe zakázania činnosti politickej strany podporujúcej myšlienku nezávislosti od Pekingu.

slovakia

left justify in out

O tomto opatrení voči Hongkonskej národnej strane rozhodli z národno-bezpečnostných dôvodov, informovala agentúra AP. Predstaviteľ hongkonskej samosprávy pre oblasť bezpečnosti John Lee na brífingu uviedol, že strana pod vedením 27-ročného Andyho Chana predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, keďže presadzuje politiku zmeny Hongkongu na nezávislú republiku. Spomenul pritom údajnú infiltráciu do škôl s cieľom šíriť vlastné názory.

 

Samospráva už v predtým oznámila v liste Chanovi, že jeho strana má byť rozpustená "v záujme národnej či verejnej bezpečnosti, verejného poriadku alebo ochrany práv a slobôd iných". Odvolala sa pritom na zákon o národnej bezpečnosti, ktorý nebol uplatňovaný od roku 1997.

 

Hongkong sa v roku 1997 vrátil pod čínsku správu s tým, že bude mať zabezpečený vysoký stupeň autonómie a slobôd. Chana a ďalších kandidátov v roku 2016 vylúčili z volieb do hongkonského zákonodarného zboru, keďže odmietli podpísať sľub označujúci toto územie za neoddeliteľnú súčasť Číny. Hongkonská národná strana nikdy neobsadila kreslá v tomto orgáne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies