Hongkong zaviedol brutálnu stratégiu v boji s koronavírusom. Ľudia sa búria!

NETKY.SK • 21 Január 2022, 10:14 • 2 min
Hongkong zaviedol brutálnu stratégiu v boji s koronavírusom. Ľudia sa búria!

HONGKONG - Hongkong totiž, rovnako ako pevninská Čína, dodržiava prísnu politiku nulového výskytu ochorenia COVID-19. V rámci nej eliminujú aj tie najmenšie náznaky ohnísk SARS-CoV-2 pomocou sledovania kontaktov, cielených lockdownov a dlhých karantén.

slovakia

left justify in out

Hongkonská vláda v piatok upozornila miestnych obyvateľov, aby nebránili usmrcovaniu vybraných malých zvierat, s ktorým začali, keď škrečky z obchodu so zvieratami mali pozitívny test na koronavírus.

 

img

 

Po zistení, že škrečky, dovezené z cudziny  a predávané v obchode Little Boss, majú COVID-19, utratili približne 2 000 malých cicavcov z tohto obchodu. Väčšinou škrečky, ale aj králiky, činčily a morčatá. Šlo o preventívne opatrenie nariadené úradmi. Tie súčasne vyzvali ľudí, ktorí si zvieratká zakúpili po 22. decembri, aby ich do obchodu vrátili.

 

Prečítajte si tiež: Len šesťtýždňová dcéra Borisa Johnsona sa nakazila koronavírusom

 

Tento prístup vyvolal odpor medzi aktivistami za práva zvierat a chovateľmi, z ktorých mnohí prišli na miesto, kde mali odovzdať zvieratá, aby v tom majiteľom zabránili. Ministerstvo poľnohospodárstva, rybolovu a ochrany prírody v piatok odsúdilo ich konanie. V piatok pred budovou parkovala policajná dodávka. Do štvrtka podvečera zariadenie prijalo 68 škrečkov.

 

img

 

AFP dodáva, že v súčasnosti neexistuje žiadny trest pre majiteľov domácich zvierat, ktorí odmietnu vrátiť škrečky zakúpené po 22. decembri. Podľa úradu verejného zdravotníctva však má Hongkong právne mechanizmy, ktorými si môže vynútiť ich odovzdanie.

 

Úrady okrem toho upozornili na zvýšenú pravdepodobnosť prenosu vírusu zo zvieraťa na človeka po tom, čo našli viac pozitívnych prípadov spojených s inými miestnymi obchodmi so zvieratami.

 

Možno vás zaujme: V Anglicku zrušia väčšinu covidových opatrení

 

Popredný hongkonský mikrobiológ a vládny poradca pre COVID-19 Jüan Kuo-jung uviedol, že hromadné utratenie podozrivých malých zvierat je nutné na odvrátenie katastrofy. Vírus by sa mohol množiť krížovou infekciou a šíriť sa do obchodov so zvieratami a iných maloobchodných predajní,“ upozornil vedec v článku pre médiá.

 

img

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

 

Dodal, že vzorky vírusov nájdené v sklade domácich zvierat sa podobali európskemu variantu delta, ktorý sa teraz v Hongkongu príliš nevyskytuje. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) začiatkom tohto týždňa uviedla, že riziko prenosu vírusu zo zvieraťa na človeka zostáva nízke, ale je možné. 

 

K téme: Rakúsky parlament schválil povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies